Predstavljen projekt Kreativna jesen u Istri u hotelu Park Plaza Histria

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 9. listopada u hotelu Park Plaza Histria predstavljen je projekt Kreativna jesen u Istri. Na konferenciji za novinare govorili su Kristina Nefat iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije, Marino Jurcan iz udruge Metamedij i platforme Mi+ te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

– Danas smo se okupili da predstavimo projekt Kreativna jesen u Istri koji je sastavljen od četiri događanja. Ideja da se okupimo u jedan zajednički proces nastala je spontano jer smo mi koji smo danas ovdje prisutni uvidjeli da se bavimo istom tematikom, a to su kreativne industrije i umjetnici kao poduzetnici/freelanceri pa smo odlučili taj naš rad uobličiti u jedan zajednički projekt. Prvi događaj je okrugli stol koji će biti održan u utorak, 15. listopada od 17 do 20 sati u hotelu Park Plaza Histria. U studenom je na programu dvodnevna konferencija koju organizira Istarska kulturna agencija, a u prosincu su u planu dvije panel diskusije koje organizira Mi+ platforma. Tema okruglog stola je „Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova“. Prije samog okruglog stola mi smo ove jeseni sa studentima Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule napravili jedno kratko istraživanje – mapirali smo prisutnost izvornih umjetničkih djela u javnim prostorima grada Pule u koje uključujemo i vanjske prostore hotelijerskih kuća koji mogu biti platforma i start za promociju mladih umjetnika i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu. Partneri na okruglom stolu su IKA i Arena Hospitality Group. Oni su se priključili tom projektu jer su kao takvi primjer dobre prakse i već surađuju s određenim umjetnicima te su ih već uključili u uređenje nekih objekata i javnih prostora. Bitni su nam i iz razloga što kao konzorcij imaju već pet art hotela u Evropi pa će nam oni predstaviti taj model koji postoji već dugi niz godina, a postoji mogućnost da će se to u bliskoj budućnosti ostvariti i na ovim prostorima, kazala je Kristina Nefat iz HUIU-a koje je ujedno i organizator ovog Okruglog stola.

Na programu okruglog stola kojeg će voditi moderatorica Suzana Jašić govorit će Aleksandra Vinkerlić koja će predstaviti IKA-u i program „Kreativne jeseni u Istri“, izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković koja će predstaviti knjigu „Anamnesis – dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ što će poslužiti kao uvod u temu okruglog stola. Potom će Manuela Kraljević iz Arena Hospitality Groupe govoriti o primjerima dobre prakse, dr. sc. Kristina Afrić – Ratikovac govorit će o društveno odgovornom poslovanju, dok će Kristina Nefat i studenti predstaviti već spomenuto istraživanje FET-a. Prisutnima će se obratiti i akademska umjetnica Dragana Sapanjoš, zatim arhitektica Breda Bizjak koja će govoriti o projektu Otvoreni grad te povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković koja će održati predavanje na temu „Gradnja i urbanistički razvoj Pule“.

Prisutnima se potom obratila ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić koja je najavila drugo događanje u sklopu Kreativne jeseni u Istri.

– Veseli me ova suradnja jer je rezultat sinergije koju smo uložili kroz civilno-javno partnerstvo za ispunjenje prvenstveno ciljeva Istarske kulturne agencije koja je osnovana od strane Istarske županije kako bi se bavila umrežavanjem u razvoju kulturnog sektora u Istri. Plod jednog takvog umrežavanja je i projekt DKC-a Lamparna iz Labina koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. DKC-om Lamparna već dugi niz godina upravlja Labin Art Express XXI, a partneri u ovom projektu su im Centar za građanske inicijative Poreč, udruga Metamedij, IKA, Grad Labin, udruga Informo iz Vodnjana, udruga žena Mendula i KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana. Cilj ovog projekta je osmisliti nove programe civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja kulturnim centrima, a u ovom slučaju Lamparnom. Mi smo DKC Lamparnu zamislili kao jedan svojevrstan klaster u kojem će svi sudionici, odnosno partneri u projektu moći razvijati, realizirati i predstaviti svoje projektne ideje. Konferencija koju danas predstavljam pod nazivom „Suvremeni trendovi – od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika“ bit će održana 13. i 14. studenog u DKC-u Lamparna u Labinu, a tematizirat će tri fokusa. Otvorit ćemo dakle tri teme za koje bismo voljeli da kao rezultat odnosno preporuke budu uvrštene u proces nove Istarske kulturne strategije. Te tri teme tematiziraju podršku koju jedinice lokalne samouprave kroz mreže kreativnih gradova daju kreativnim i kulturnim industrijama, zatim status i ulogu umjetnika na tržištu rada te klasteri kreativnih kulturnih industrija. Pozivam vas da pratite našu Facebook stranicu Kreativna jesen u Istri na kojoj ćemo detaljnije najavljivati sva događanja kao i predavače odnosno goste i sudionike naših konferencija i ostalih događanja, kazala je Vinkerlić i predala riječ Marinu Jurcanu iz udruge Metamedij i platforme MI+.

– Platformu Mi+ plus čine udruge Sonitus, Labin Art Express XXI, Metamedij, Faro 11, Društvo arhitekata Istre te Muzej Lapidarium iz Novigrada. U ovoj godini imamo više aktivnosti u kojima nam je cilj razgovarati o kulturnoj politici i određenim promjenama, a koje za cilj imaju edukaciju mladih i poboljšanje produkcijskih uvjeta za umjetnike. Zaključili smo da je dobro uključiti se u ovaj projekt zbog više razloga, a jedan je taj što kroz javne politike možemo generirati prijedloge za provedbu IKS-a koji je sada na snazi ili dati preporuke za neko buduće razdoblje. Drugi je razlog što kroz povezivanje s poslovnim sektorom, ovom slučaju onom turističkom, možda možemo pronaći neke druge načine da umjetnici ojačaju svoj status i produkcijske uvjete i to kroz ostvarivanje prihoda u ovom sektoru jer vjerojatno i turizam prepoznaje umjetnost kao autentični proizvod i dodanu vrijednost. Na tom smo tragu osmislili dva razgovora – jedan je upravo sa studentima Kulturnog turizma koji su na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije gdje ćemo kolegica iz IKA-e Aleksandra Vinkerlić i ja iz udruge Metamedij 4. prosinca studentima i svim ostalim zainteresiranima predstaviti Istarsku kulturnu strategiju, proces izrade i njene implementacije odnosno zagovaranje određenih vrijednosti od strane civilnog društva. Druga aktivnost je vezana uz potrebu za intenzivnijom edukacijom mladih o umjetnosti i novomedijskim praksama što je vezano uz ovu prvu temu jer se odnosi na razvoj publike. Druga aktivnost je panel diskusija na temu „Medijska umjetnost u formalnom obrazovanju: izazovi i prilike“ gdje će biti govora o potrebi formalnog školskog sustava za dodatnim aktivnostima kako bi se mladi mogli educirati o novomedijskoj i suvremenoj umjetnosti. Ujedno i vjerujem da će u svjetlu ove nove školske reforme biti više tema za razgovor nego što smo planirali, kazao je Jurcan i predao riječ Vladimiru Torbici.

– Zahvaljujem udrugama i njihovim predstavnicima koji su na neki način prihvatili ono što su sami zapisali u IKS-u, a jedan od temeljnih ciljeva je bilo umrežavanje. Mi smo se odlučili malo produljiti vrijeme trajanja IKS-a jer nova financijska perspektiva Europske unije kreće od 2021. i traje do 2027. godine. Željeli bi biti usklađeni s njom zbog mogućnosti prijavljivanja na europske fondove. Sve ono što će se događati i 2019. i 2020. godine događati će se kroz sadašnju perspektivu i kroz programe koji sada postoje – od Erasmusa nadalje – i sve će se i ubuduće temeljiti na novoj kulturnoj agendi iz 2018. godine gdje je jedna od temeljnih postavki upravo razvoj kreativnih i kulturnih industrija. Kako su ovdje predstavljene udruge koje se upravo time bave, a kako smo u županiji svjesni da taj element kulturnog života nije pretjerano izražen nama je iznimno dragocjeno da čujemo i vidimo koja su to iskustva i koji su to prijedlozi za koje sam ja duboko uvjeren da tijekom 2020. možemo ugraditi u jednu novu kulturnu strategiju koju bi onda krajem te godine ili početkom 2021. i donijeli. Vjerujem da ćemo na taj način zaokružiti jedan proces gdje ćemo vrlo dobro i detaljno proučiti što je bilo loše, koji su nam ciljevi i na koji se način uključiti u ono što nam je bitno, a to je omogućiti našim umjetnicima i kreativcima da dođu i do europskih sredstava, zaključio je Torbica.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


6 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum