Artist Talk — Nina Kurtela u Oštariji Ferlin u Savičenti

Razgovor i druženje s umjetnicom te prezentaciju dosadašnjeg umjetničkog rada Nine Kurtele bit će održano u subotu, 9. studenog u 19 sati u Oštariji Ferlin u Savičenti, a u sklopu programa Naprijed Avanti!

„Nina Kurtela osvrnut će se na svoje site-specific radove, načine i kontekste unutar kojih su oni nastajali te ih postaviti u odnos s novim radom čiju realizaciju planira upravo u javnom prostoru Svetvinčenta. Umjetnica će ovim razgovorom otvoriti neka pitanja na koja, vjerujemo, samo mještani mogu dati odgovore, zato posebno pozivamo sve zainteresirane Savičentine da nam se pridruže“, napominju organizatori.

Naprijed Avanti! kustoski je program koji se održava jednom godišnje, a podrazumijeva produkciju novog site-specific umjetničkog rada jednog suvremenog umjetnika/ce iz Hrvatske. Program se odvija u malom ruralnom mjestu Svetvinčenat, specifičnom po svojoj kulturnoj autentičnosti obzirom na već dva desetljeća odvijanja suvremenih umjetničkih programa (Festival plesa i neverbalnog kazališta, GrillPeace United, Šikuti Machine) i djelovanja relevantnih umjetnika (Matija Ferlin, Darko Pekica, Tamara Obrovac, Livio Morosin…).

Cilj ovog programa je dodatno razviti novomedijsku praksu suvremenih hrvatskih umjetnika dajući podršku istraživačkom procesu i povezivanju s lokalnom umjetničkom scenom Svetvinčenta, te decentraliziranjem omogućiti vidljivost i prisutnost radova novomedijskih umjetnika u manjoj sredini gdje nedostaje kontinuirane institucionalne podrške. Nina Kurtela prva je umjetnica koja će biti dio programa upravo zbog svoje dosadašnje karakteristične prakse rada s društvenim kontekstom. Umjetnica je u 2019. godini nekoliko puta boravila u Svetvinčentu, prisustvovala specifičnim lokalnim običajima i manifestacijama te javnim događanjima te višekratno razgovarala s mještanima. Temeljem rezultata takvog istraživanja umjetnica će realizirati multimedijski rad tematizirajući pitanja odnosa prostora umjetnosti i društvenih rituala, granice između javnog i intimnog, vidljivog i nevidljivog. Osvrnut će se i na lokalnu kulturnu scenu pa će odabrane primjere umjetničke prakse ‘prevoditi’ u njoj blizak jezik izvedbenih umjetnosti.

O umjetnici Nina Kurtela je vizualna umjetnica i plesačica čiji rad se zasniva na koreografskim i site-specific praksama. Kroz svoju umjetničku praksu bavi se metodologijama izdržljivosti, ustrajnosti, prisutnosti i rituala, dok propituje pojmove nematerijalnog rada, identiteta, pripadnosti i položaja žene u umjetnosti i društvu. Diplomirala je slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića, te potom završila studij za suvremeni ples, koreografiju i kontekst pri UdK u Berlinu. Izlagala je i prezentirala radove u različitim kontekstima diljem svijeta – od muzeja i galerija, do kazališnih i plesnih festivala te intervencija u javnim prostorima npr: Tanz Im August, Berlin; MUMOK Beč; Transmediale, Berlin; Survival Kit, Riga; MSU Zagreb; HKW Berlin; Tokyo Opera City Gallery; 104 Paris; MMOMA Moskva; Ars Aevi Sarajevo, Royal Albert Hall London; Bonnefantenmuseum Maastricht, itd. Godine 2018. finalistica je Berlin Art Prize te je dobitnica nekoliko prestižnih nagrada kao što su Japanese Media Arts New Face Award, Tokyo 2017; X-border Art Biennial Award, Švedska 2013; Henkel Art Award CEE, Beč 2011; Essl Art Award CEE, Beč 2007. Boravi na rezidencijalnim programima u MuseumsQuartier, Q21Vienna; Cite internationale des arts, Paris; THAV, Taipei; HIAP, Helsinki; GeoAIR, Tbilisi; CEC ArtsLink, Portland, Oregon; KulturKontaktAustria, Beč. Godine 2017. u Zagrebu osniva umjetničku organizaciju ‘Jagoda’ koja se bavi poticanjem interdisciplinarnih suradnji sa fokusom na procesualnost umjetničkog stvaralaštva. Nakon što od Grada Zagreba dobiva na korištenje atelje u kojemu je do tada djelovala prerano preminula svestrana umjetnica Jagoda Kaloper, Nina Kurtela osniva umjetničku organizaciju ‘Jagoda’ s ciljem da se prostor umjetničkog ateljea otvori javnosti, suradnicima, akterima lokalne ali i regionalne te internacionalne umjetničke scene za promišljanje i stvaranje diskurzivnog prostora za razgovor, razmjenu i istraživanje. Kroz povezivanje aktera iz različitih suvremenih umjetničkih disciplina, misija Jagode je poticanje kontinuirane razmjene i razvoja različitih umjetničkih znanja, praksi i iskustava koje nisu nužno uvijek vidljive u finalnom umjetničkom produktu.

Udruga Avanti! zagovara i afirmira avangardne umjetničke i kulturne prakse, potiče i provodi istraživanja povijesnih i suvremenih avangardnih praksi u Hrvatskoj te unapređuje i širi znanja u području avangardnih umjetnosti. Također, intenzivno radi na razvoju Centra avangardi u istarskom mjestu Svetvinčenat, kao sinergijskog spoja inicijativa sa područja vizualnih umjetnosti, filma/videa, izvedbenih umjetnosti i dizajna koje su usmjerene prema avangardnim praksama, a koji će svojom aktivnošću obogatiti kulturnu i turističku ponudu Istre i Hrvatske tijekom cijele kalendarske godine te biti platforma za produkciju i edukaciju o avangardnim umjetničkim praksama. Udruga Avanti! kao dio svog umjetničkog djelovanja održava programe temeljene na vizualnim umjetnostima, izvedbenim umjetnostima te performansu te podržava umjetnike koji će kao komunikacijsko sredstvo s lokalnom zajednicom koristiti govor i performans. Osim istraživanja i izvedbe, jedna od važnih aktivnosti je dokumentiranje procesa umjetničkog rada i izvedbe što će publici otvoriti dodatnu dimenziju razumijevanju umjetničke poruke s naglaskom na moguća ponovna izvođenja u realnim prostorima budućeg Avanti! Centra avangardi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum