Lekcije iz prosvjete i društva

KINO: DOPUNSKA NASTAVA, redatelja Ivana – Gorana Viteza

Film „Dopunska nastava“, redatelja Ivana – Gorana Viteza, imao je optimalan tajming za ulazak u domaća kina.

Poklopio se s aktualnim dugotrajnim štrajkom hrvatskih učitelja, a to je zanimljivo budući da mu se radnja odvija upravo u školi. Priča započinje suludim potezom rastavljenog oca (Milivoj Beader) koji ne može biti s kćerkicom na njezin rođendan. Revoltirani otac upada naoružan u kćerkin razred, što izaziva talačku krizu i dolazak policije, a pokvareni i slatkorječivi gradonačelnik (Željko Königsknecht), koji je ujutro otvorio dvoranu za tjelovježbu u istoj školi, namjerava iskoristiti neočekivanu situaciju za svoju političku promidžbu.

„Dopunska nastava“ je naročito zabavna žanrovska mješavina političke satire i trilera s vrlo napetom i nepredvidljivom radnjom, stalno se nešto neočekivano događa i ne možete odrediti u kojem će smjeru priča otići. Povrh toga, Vitez ne štedi nikoga, niti političare i njihov odnos prema onima koji su ih izabrali, niti hrvatski obrazovni sustav s vlastitim apsurdima, a ni predstavnike medija kojima su jedini kriteriji klikovi i gledanost, dok je pravo javnosti na informiranje samo isprazna forma kojom prikrivaju svoje prave ciljeve.

Likovi jesu prilično karikaturalni, naročito gradonačelnik i njegova ekipa, ali to je u ovakvom pristupu više prednost nego nedostatak. Vitez je svjestan da je Hrvatska u očima prosječnog gledatelja toliko karikaturalna i nakaradna država da nikakvo pretjerivanje na filmu ne može ispasti pretjerano.

Iako vjerojatno nije bez mana, “Dopunska nastava” bio je među najzanimljivijim filmovima proteklog 66. Pulskog filmskog festivala, a nije dobio niti jednu nagradu, niti su mu kritičari bili skloni. Što je prilična šteta, budući da Vitez u svojem filmu inteligentno kombinira različite žanrove te prizemnu zafrkanciju i pitanja od bitnog društvenog značaja.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum