Mediakult radionice u srednjim školama u Buzetu i Bujama

U sklopu Mediakulta, jedne od aktivnosti projekta Mi plus kojega provodi istoimena platforma, ovog tjedna su u Srednjoj školi Buzet i Srednjoj školi “Vladimir Gortan” Buje održane dvodnevne radionice animiranih GIF-ova na kojima su se učenici bavili rekonceptualizacijom kulture tradicionalne i industrijske proizvodnje uz korištenje novih medija. GIF-ovi (Graphic Interchange Format) su još od 90-ih godina prošlog stoljeća najpopularniji format za dijeljenje kratkih animacija na Internetu. Unutar jedne lagane datoteke nalazi se veći broj sličica čiji je redoslijed i trajanje moguće kontrolirati. Pod vodstvom umjetnika i dizajnera Nike Mihaljevića 19 polaznika radionice u Buzetu i 16 u Bujama istražilo je karakteristike ovog raširenog medija, služeći se pritom metodologijama grafičkog dizajna i vizualnih umjetnosti. Učenici su isprva analizirali zadanu temu, koja je u Buzetu bila fokusirana na obrtništvo a u Bujama na Digitron, nakon čega su razradili vlastitu grafičku ideju koju su prikazali animiranim GIF-om.

Mediakultom se želi senzibilizirati mlade za kreativno izražavanje te ih potaknuti na uključivanje i promišljanje o važnim temama od društvenog značaja. Radionica će se nastaviti u siječnju naredne godine u Srednjoj školi Zvane Črnje Rovinj i Tehničkoj školi Pula nakon čega će biti održana javna prezentacija realiziranih GIF-ova.

Niko Mihaljević je magistrirao na Werkplaats Typografie (ArtEZ Institute of the Arts) u Arnhemu, Nizozemskoj. Radi kao samostalni grafički dizajner te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards) za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika i utemeljitelj je Muzeja kristalne lubanje.

Platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, Labin Art Republika i Društvo arhitekata Istre, te Istarska kulturna agencija) počela je provoditi projekt “Mi plus – kultura u centru” krajem prošle godine u cilju osiguranja dugoročnog i održivog okvira za suradnju organizacija civilnog društva i javnog sektora, razvoja suradničkih programa nezavisne kultre i novomedijske umjetnosti te stvaranja uvjeta za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri na principu civilno-javnog partnerstva. U sklopu projekta već su održane dvodnevna konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju, trodnevne radionice o uključivanju građana u procese odlučivanja i stvaranja kulturnog sadržaja, socijalnoj integraciji i financiranju programskih aktivnosti, te studijsko putovanje u Ars Electronicu u Linzu i Kulturni centar Pekarna u Mariboru, dok su u narednom periodu na redu radionice i predavanja za srednjoškolce i osnovnoškolce. Projekt traje još gotovo cijelu 2020. godinu a financira ga Europski socijalni fond.

Izvor

 

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum