Održan prvi Ethno Sound Bridges festival u Bujama i Puli

Zajedničkom izvedbom pjesme „Sebben che siamo donne“, etno skupina Veja i Zbor Praksa zatvorili su prvi festival naziva Ethno Sound Bridges, ili Note različitosti koji se održao proteklog vikenda.

Ovaj festival u organizaciji udruga PANK i TradInEtno kroz dvije večeri, u Galeriji Orsola u Bujama i galeriji Cvajner u Puli okupio je više od stotinu posjetitelja. Program je započeo projekcijom filma „Samba, un Nombre Borrado“ (hr. Samba, izbrisano ime) koji govori o afričkim migrantima koji se odlučuju na dug i opasan Put (El Camino) do granice sa Španjolskom, gdje preskaču šest metara visoku žicu kako bi kročili na tlo Europske unije. Sve se to već desecima godina uz mnoge žrtve događa na granici španjolskog grada Ceute i Maroka.

Predsjednica Udruge PANK Iva Brajković istaknula je važnost tolerancije i poštivanja ljudskih prava u migrantskoj ili humanitarnoj krizi u kojoj se već godinama nalazimo. Osim toga, pozvala je sve okupljene da podrže nastavnike i druge školske djelatnike koji se štrajkom bore za svoja prava, a zbor Praksa dao je svoj doprinos pjevanjem poznatih aktivističkih i borbenih pjesama.

Zbor Praksa već se pet godina predstavlja pjesmama koje govore o društvenim razlikama, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih.

Nakon Zbora Praksa publiku je rasplesala Etno skupina Veja iz Pazina. Zvuk istarske narodne tradicijske glazbe u modernom aranžmanu ovog peteročlanog sastava oduševio je publiku. Osim istarskih instrumenata, Veja koristi tradicijske instrumente iz cijelog svijeta i tako stvara zbilja unikatan doživljaj. Obje večeri Festivala završile su u veseloj atmosferi, zajedničkom pjesmom Prakse, Veje i publike.

Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule trudi se različitim kulturnim događajima raditi na osvješćivanju građana o važnosti borbe za jednakost i ljudska prava. Za sljedeću godinu članovi ove udruge pripremaju nove programe kojima će nastaviti poticati svoje sugrađane na promišljanje i aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici. U organizaciji festivala pridružila im se Udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulturne baštine središnje Istre.

Organizatori se zahvaljuju Galeriji Cvajner, Gradu Puli, Istarskoj Županiji i Pučkom otvorenom učilištu Buje što su prepoznali važnost i podržali festival Ethno Sound Bridges.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum