Pulska premijera dokumentarnog filma “Tusta” u sklopu programa 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Najnoviji film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog redatelja Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti, frontmenu najznačajnijeg punk benda s ex-Yu prostora, pulskoj publici premijerno će se predstaviti u subotu, 14. prosinca u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. U programu pulske premijere sudjelovat će redatelj i scenarist Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski te dio filmske ekipe.

Emotivnim i angažiranim biografskim filmom “Tusta”, Korovljev je ovjekovječio priču o slavnom frontmenu KUD Idijota i čovjeku čiji je utjecaj prelazio granice glazbenog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svijest, ali i priču o političkoj povijesti koja se iščitava u ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata.

Film je sniman gotovo pet godina i u njemu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Ulaznice za premijeru dostupne su u radno vrijeme blagajne Istarskog narodnog kazališta te na internetskoj stranici kazališta. Pulska premijera filma posebno je osmišljena u sklopu ovogodišnjeg, 25. Sa(n)jam knjige u Istri koji ovim povodom priprema i razgovor na temu KUD Idijota, izložbu omota albuma legendarne pulske grupe te cjelovečernje druženje nakon premijere filma.

Izložba „Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma“ održat će se u srijedu, 11. prosinca u 21 sat u Galeriji Makina. Riječ je o izložbi naslovnica (omota) albuma KUD Idijota, koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe.

Premijeri filma prethodit će razgovor Tusta & Život s Idi(j)otima u subotu, 14. prosinca u 20 sati na pulskom Sajmu.

U razgovoru, koji će voditi Paola Orlić, sudjelovat će Nenad Marjanović Dr. Fric, autor knjige „Moj život s Idi(j)otima“, i Andrej Korovljev, redatelj dugometražnoga dokumentarnog filma „Tusta“. O značenju i vrijednosti Branka Črnca Tuste i KUD Idijota kroz rakurs dvaju medija – pisane riječi i pokretnih slika: Marjanović kao autor prve i jedne od četiri jedine moguće verzije biografije benda KUD Idijoti, koji je utjelovio autentični duh grada i Korovljev, kao redatelj, ali i nekadašnji student–stipendist Brodogradilišta Uljanik, kojega je ljubav prema filmu udaljila s planiranoga puta prema pulskom škveru (koji je u međuvremenu i propao), reminiscirat će brojne događaje i razgovarati o tome što su KUD Idijoti s Tustom značili onda i što znače sad te što od te baštine predaju u nasljeđe.

Nakon premijere u 23,00 sata cjelovečernje druženje nastavit će se u Rock Klubu Uljanik na Noći pankera & proletera uz DJ-a Marija Kovača.

Film će se nakon premijere nastaviti prikazivati u Puli u Kinu Valli od 15. prosinca.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum