Razumijevanje ženskih likova

TV: VRTULJAK ŽIVOTA, redatelj Woody Allen


Večeras se na HTV-u prikazuje “Vrtuljak života”, jedan od novijih filmova Woodyja Allena, čija se radnja odvija tijekom 1950-ih u zabavnom parku na njujorškom Coney Islandu, što je nastavak njegove potrage za nekim opuštenijim vremenima u kojima su kazalište, radio i film imali puno veći značaj nego danas.

Kate Winslet glumi ženu na pragu srednjih godina, koja radi kao konobarica i tovari u promašenom braku sa željama o velikoj glumačkoj karijeri iza sebe, a zadnji proplamsaj nade budi joj afera s elokventnim spasiteljem na plaži koji gaji umjetničke ambicije (Justin Timberlake). No, planove o konačnoj sreći kvari joj dolazak muževe kćeri iz prvog braka (Juno Temple), koja se skriva od mafijaša i također baca oko na istog spasitelja.
Allen i u ovom filmu uspješno demonstrira zavidno poznavanje ženske psihologije, koja može poprimiti i drastične dimenzije u slučaju povrijeđene sujete, a velik doprinos konačnom dojmu dale su i vrsne glumačke izvedbe Kate Winslet i Juno Temple. „Vrtuljak života“ je po ženskoj problematici vrlo sličan njegovom nešto starijem filmu „Blue Jasmine“, u kojemu izvrsna Cate Blanchett također glumi ženu srednjih godina razapetu između velikih ambicija i životne realnosti, a u oba slučaja Allen ne osuđuje svoje junakinje nego ih nastoji razumjeti.
Naposljetku, i sam hrvatski prijevod naslova „Vrtuljak života“ (originalni naslov „Wonder Wheel“ prvenstveno se odnosi na vrtuljak u zabavnom parku) sjajno korespondira s temeljnom idejom filma da se ljudski životi vrte unutar zatvorenih putanja i da nitko ne može drastično skrenuti izvan tih krugova koje mu je namijenila sudbina. Valja istaknuti i činjenicu da je to jedan od najljepše snimljenih Allenovih novijih filmova, u čemu je ključnu ulogu imao znameniti talijanski veteran filmske fotografije Vittorio Storaro.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum