Spoj društvene kritičnosti i metafilma

KINO: SELFIE, redatelj Agostino Ferrente

Posljednjih godina napravljeno je puno cjelovečernjih filmova koji su snimljeni mobitelom, ali talijanski redatelj Agostino Ferrente otišao je korak dalje.

On je dvojici tinejdžera dao mobitele da se snimaju u svakodnevnim životnim situacijama i tako je nastao dokumentarac prigodnog naslova “Selfie”, koji je ostvario velik festivalski uspjeh, a upravo se prikazuje i u hrvatskim kinima. Redatelja je kreativno potaknulo ubojstvo tinejdžera od strane karabinjera u napuljskoj četvrti Trajano, a zatim je angažirao njegove prijatelje da snimaju sebe i okružje u kojemu se kreću.

Valja priznati da je rezultat vrlo dojmljiv u socijalnom i društveno-kritičkom kontekstu, s razinom autentičnosti koju bi bilo teško postići da je snimateljski posao odradila filmska ekipa. No, dokumentarac je vrlo zanimljiv i u metafilmskom smislu. Ponajprije, protagonisti se stalno obraćaju kameri i ne kriju da snimaju sami sebe, ali povremeno čak i raspravljaju o tome kako neke prizore bolje snimiti, to jest postavljaju se u ulogu redatelja.

Film, naravno, ne bi uspio da je redatelj odabrao tinejdžere koji nemaju afiniteta za snimanje, ali njegovi protagonisti imaju i prilično se trude biti inventivni u odabiru mjesta snimanja (plaža. vožnja skuterima, frekventna ulica i drugo). Zahvaljujući svemu navedenom, Ferrente je uspio postići vrlo zanimljiv spoj društvene kritičnosti i metafilmskih tendencija zapakiran u formu dugometražnog dokumentarca.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum