13. Zlatni zub – festival komedije i smijeha (Poreč: 26. veljače – 14. ožujka)

Festival kazališne komedije Zlatni zub već godinama zabavlja porečku i istarsku publiku uz ponajbolje predstave. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč ovogodišnje 13. izdanje porečkog kazališnog festivala komedije i smijeha Zlatni zub u razdoblju od 26. veljače do 14. ožujka donosi 10 predstava, 13 izvedbi i koncert, a prodaja ulaznica već je u punom pogonu. Komedija i smijeh nipošto ne podrazumijevaju neozbiljnost – misao vodilja Zlatnog zuba je ozbiljno dobar humor, jer su upravo ironija, satira i groteska sredstva za otvaranje velikih, aktualnih tema.

Ususret 13. Zlatnom zubu u Poreč se vraća Zijah Sokolović s izvedbom monokomedije „Kobajagi donijela me roda“ 26. veljače. Ovom predstavom, koja pomaže roditeljima da lagodno i uz osmijeh otkriju djeci tajnu nastanka života, Sokolović će u Poreču proslaviti i 50 godina glumačke karijere.

Ovogodišnji se Zlatni zub službeno otvara gostovanjem talijanskog Marche Teatra iz Ancone s predstavom „Food; può contenere tracce di…“ na talijanskom i engleskom jeziku, koja će se izvoditi dva dana, 5. i 6. ožujka. Publika je pozvana da sjedne za stol u restoranu u kojemu će je ljubazni i talentirani domaćini ugostiti neodoljivim spojem plesa, kazališta, glazbe i komedije, a ovaj će izvanredan spektakl probuditi sva osjetila uz tematiziranje naše neizbježne prisnosti s hranom. Predstava ulazi u izdvojenu ponudu festivala te su ulaznice ograničene i po posebnoj cijeni.

Teatar Rugantino, uz uobičajeno izvrsnu glumačku postavu, 7. ožujka izvodi predstavu „Sirena i Viktorija“ prema tekstu ruskog dramaturga Aleksandra Galina. Ova komedija nesporazuma radnju smješta u rusko posttranzicijsko razdoblje, a troje junaka razoružava nas smijehom i suočava s najvažnijim ljudskim htijenjem – da volimo i budemo voljeni.

U nedjelju, 8. ožujka Zlatni zub donosi premijeru predstave „Tri sestre“ Teatra Naranča, namijenjenu djeci i roditeljima. Dvije mlađe sestre svojom upornošću, pozitivnom energijom i ponekom smicalicom natjeraju stariju sestru na uključivanje u njihovu igru i podsjećaju kako za igru zapravo nikada nismo preveliki.

Predstava koja igra 9. ožujka i za koju je publika već pokazala izniman interes, „(Dis)funkcija glave“ poznate Scene Gorica, govori o trojici muškaraca koji posjećuju psihijatricu radi suočavanja sa seksualnim disfunkcijama, dok se zapravo suočavaju s pritiscima patrijarhalnog odgoja i frustrirajuće inflacije seksualne ponude.

Utorak, 10. ožujka u dva termina ponovno dovodi SplickuScenu, stand up kolektiv koji je u Poreču posljednjom izvedbom već formirao svoju vjernu publiku. U „Mi muškarci, vi žene“ četvorica komičara ispričat će nam kakve su ih sve (ne)romantične zavrzlame snašle i kako su se iz njih pokušali izvući.

Iz Istarskog narodnog kazališta Pula 11. ožujka u Poreču ponovno gostuje „Mistero buffo“ u jednoj od svojih varijanti. Istarska varijanta srednjovjekovne lakrdijaške satire prema djelu Darija Foa vješto razotkriva i ismijava svevremenske ljudske osobine niskih strasti. U izvedbi Valtera Roše i jedinstvenom prijevodu Roše i Aleksandra Bančića na mješavinu čakavskih narječja ovo je djelo već ušlo u trajnu vrijednost istarske baštine.

Dalmatinsko kazalište Playdrama 12. ožujka, uz razigranu postavu mladih i dinamičnih glumaca, u predstavi „Dijete našeg vremena“ bavi se i na ovim područjima vrlo važnom, štoviše neizostavnom temom – turizmom. Dok željno čekaju furešte i početak nove turističke sezone radi dobre zarade, splitske mladiće iznenađuje netko koga u svom gradu nikada ne bi očekivali.

U petak, 13. ožujka u foajeu kazališta, uz besplatan ulaz, pripremaju se dvije poslastice – kabaret „Bruti šporki istrijanski pirati“ Teatra Nemerik i koncert Part time banda. Uz avanture istarskih pirata od Sjeverne Amerike do Jadrana domaća će publika moći zaplesati uz plesne zvukove retro rock benda.

13. Zlatni zub zatvara izvedba Cabareta „Preko veze” prošlogodišnjeg pobjednika, Teatra Moruzgva. Dok su heroine kabareta htjele preveslati sve, dobile su veslima po glavi u predstavi aktualne teme, koja je zbog velike zainteresiranosti publike organizirana u dva termina. Nakon predstave slijedi dodjela nagrada za izvrsnost – Zlatni zub najboljoj i Srebrni zub drugoj najboljoj predstavi. O njima odlučuje publika jačinom pljeska, mjerenog tzv. pljeskometrom.

Pozivaju se zainteresirani da svoja mjesta rezerviraju i ulaznice kupe što prije preko internetskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč na poveznici rezervacije-poup.hr. Cijena ulaznice je 50 kuna u pretprodaji i 60 kuna na dan predstave. Za talijansku predstavu cijena je 100 kuna, dok je za dječju predstavu potrebno izdvojiti 25, odnosno 30 kuna.

13. Zlatni zub, festival komedije i smijeha, održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Turističke zajednice grada Poreča, Valamar Riviere, Privredne banke Zagreb i Vina Damjanić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum