Najraznovrsniji autor hrvatske kinematografije

Protekle subote (15. veljače) preminuo je veteran hrvatske kinematografije Vatroslav Mimica, rođen daleke 1923. u Omišu.

Mimica je studirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, tijekom rata završio je u partizanima, a nakon oslobođenja bavio se filmskom i književnom kritikom. U filmskim vodama završio je nakon što je postavljen za direktora Jadran filma 1950. godine, a s vremenom se razvio u jednog od najbitnijih redatelja hrvatske kinematografije pa i šire. Mimica je bio doista rijedak primjer redatelja iznimno uspješnog ne samo u različitim žanrovima, nego i u filmskim rodovima.

Redateljsku karijeru započeo je početkom 1950-ih melodramom „U oluji” i komedijom „Jubilej gospodina Ikla”, a zatim nastavlja svoje umjetničko djelovanje u domeni animiranog filma. Kao jedan od prvaka zagrebačke škole crtanog filma realizirao je nekoliko vrlo cijenjenih i međunarodno zapaženih ostvarenja (Happy End, Samac, Inspektor se vratio kući, Mala kronika) u kojima obrađuje društveno relevantne teme uz reducirani vizualni stil, obilježen plošnim likovima i promjenom perspektive.

Tijekom 1960-ih realizira nekoliko filmova koji spadaju u sam vrh njegovog igranofilmskog opusa, ali i vrhunac ondašnjeg jugoslavenskog modernističkog filma. U „Prometeju s otoka Viševice” bavi se nastojanjima revolucionara da elektrificira rodni otok, dok je u filmu „Ponedjeljak ili utorak” fokus na jednom danu u životu glavnog lika, a najuspjeliji „Kaja, ubit ću te !” portretira patologiju zla, odnosno fašističku neman koja razdire pitoreskno mediteransko mjesto. Mimica u sva tri filma odstupa od klasične naracije, pripovijedanje je nekronološko i blisko struji svijesti, a impresivnim vizualnim stilom naglašava iracionalnost prikazanih svjetova i stvara snažan dojam kod gledatelja.

Nakon toga opet skreće prema klasičnijem filmskom stilu i režira „Događaj”, jedan od svojih najboljih filmova, koji je snimljen prema noveli A. P. Čehova. U toj ruralnoj drami s trilerskim ugođajem Mimica iznimno uspješno razvija priču naturalističkog ugođaja uz trio vrhunskih glumaca (Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović, Boris Dvornik). Zadnji iskorak napravio je u području kostimiranog povijesnog filma, potkraj svoje aktivne redateljske karijere, u koji spadaju „Seljačka buna 1573.” i „Banović Strahinja”.

Riječ je o filmovima koji vrlo ozbiljno rekonstruiraju određena povijesna razdoblja, a pritom su u narativno-stilskom kontekstu sušta suprotnost ranije spomenutim modernističkim vrhuncima iz 1960-ih, čak su ostvarili i veliku gledanost kod šire publike. Zanimljivo da je sve ove dosege Vatroslav Mimica ostvario u samo tri desetljeća aktivnog umjetničkog djelovanja. Tijekom zadnjih četrdesetak godina života više se nije bavio filmskom režijom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum