Novinari diljem svijeta osudili sudski proces protiv Juliana Assangea

Tisuću i dvjesto novinara iz 98 zemalja objavilo je zajedničko saopćenje u obranu izdavača Wikileaksa Juliana Assangea, a vezano za pravni postupak na sudu UK-a o njegovom izručenju SAD-u kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Sudski proces počet će 24. veljače.

Ovo je prvi put da se SAD-ov Zakon o špijunaži koristi protiv nekoga za objavu informacija dobivenih od žviždača. Svi novinari koriste informacije iz povjerljivih izvora tako da sudske tužbe predstavljaju izuzetno opasni presedan koji prijeti novinarima i medijima širom svijeta. Potpisnici vjeruju da su zatvaranje Assangea i sudski procesi rezultat strašnog neuspjeha pravde.

“Izuzetno rijetko se dešava da se novinari ujedine i glasno govore po određenom pitanju. Štoviše, veličina i širina ovog zajedničkog priopćenja novinara možda se nikada nije desila”, rekla je glasnogovornica Serena Tinari.

Cjelokupno priopćenje na osam jezika nalazi se na linku: https://speak-up-forassange.org

Prijevod priopćenja na hrvatski jezik možete pronaći ovdje: Priopćenje novinara u obranu Assangea

Priopćenje bilježi kako Assange riskira do 175 godina zatvora za svoju ulogu u javnoj objavi informacija koje su iscurile iz SAD-ovih vojnih dokumenata iz Afganistana i Iraka, te ogranaka SAD-ovog Državnog ureda – uključujući razotkrivajuće dokaze o ratnim zločinima. Mnoge medijske organizacije objavile su članke od velikog javnog interesa temeljeći se na tim informacijama. Priopćenje kaže: “Ako vlade mogu koristiti zakone o špijunaži protiv novinara i izdavača, lišavaju se njihove najvažnije i najtradicionalnije obrane – djelovanja za dobrobit javnosti – koja se ne primijenjuje pod Zakonom o špijunaži.” Novinari po cijelom svijetu mogli bi biti izručeni u drugu zemlju i optuženi pod drakonskim zakonima za špijunažu.

Priopćenje su potpisali djelatnici iz većine najznačajnijih svjetskih medijskih organizacija i uključuje mnoge istaknute i nagrađivane novinare. Brojni su i istraživački novinari, uključujući 30 članova ICIJ-a, Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. Razne novinarske organizacije, uključujući Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i Reporteri bez granica (RSF) potpisali su priopćenje. Potpisi dolaze iz svakog kutka svijeta i ukupno 98 zemalja.

Potpuna lista potpisa nalazi se na linku: https://speak-up-for-assange.org/signatures/

Priopćenjem novinara također se pozvalo ljude iz profesija bliskih novinarstvu. Daniel Ellsberg, izvor Pentagonskih papira, potpisao je priopćenje kao “žviždač”, a slijedili su ga drugi važni žviždači, uključujući Katharine Gun (UK), Rudolfa Elmera (Švicarska) i Edwarda Snowdena.

Priopćenje je pokrenula grupa istraživačkih novinara s različitih kontinenata. Glasnogovornica Serena Tinari, zastupnica Švedske istraživačke novinarske organizacije, rekla je “mnogi od nas koriste povjerljive informacije dobivene od žviždača. To je esencijalni dio naše uloge u ime javnosti. Svaki novinar i izdavač trebao bi biti zgrožen i zabrinut ovim pokušajem kriminalizacije našeg rada.”

Novinari ukazuju na teško i kontinuirano kršenje ljudskih prava koje Assange trpi i pišu:” Držimo da su vlasti SAD-a, UK-a, Ecuadora i Švedske odgovorne za kršenje ljudskih prava kojemu je Assange bio izložen”.

Zajedničko priopćenje citira Nilsa Melzera, posebnog izvjestitelja za mučenje Ujedinjenih naroda, koji je istraživao slučaj: “Naposljetku mi je svanulo da sam bio zasljepljen propagandom i da je Assange bio sistematično ocrnjivan kako bi se skrenula pažnja sa zločina koje je razotkrio. Jednom kada ga se dehumaniziralo kroz izolaciju, ismijavanje i sramotu, upravo kao kod vještica koje smo palili na lomačama, bilo je lako lišiti ga njegovih najtemeljnijih prava bez provociranja zgražanja javnosti diljem svijeta. I tako, montiran je sudski proces kroz stražnja vrata naše samodopadnosti, koji može i hoće biti u budućnosti isto tako primjenjen na razotkrivanja The Guardiana, New York Timesa i ABC Newsa.”

Priopćenje kaže “Assangeovo izvještavanje o zlouporabi i zločinima od povjesnog je značaja, kao što su to bili doprinosi žviždača Edwarda Snowdena, Chelsee Manning i Reality Winner, koji su sada u egzilu ili zatvoru. Svi su se suočili s nemilosrdnom kampanjom kleveta koje su plaćali njihovi oponenti, kampanje koje su često vodile ka pogrešnim medijskim objavama i nedostatku provjere i medijskog pokrivanja njihovih nedaća.”

Priopćenje novinara poziva na trenutno puštanje Assangea iz zatvora, prekid postupka za izručenje i odbacivanje optužbi o špijunaži.

Oni pišu: “Urgiramo naše drage novinare da detaljno obavijeste javnost o ovoj zlouporabi temeljnih prava. Urgiramo kod svih novinara da govore u obranu Juliana Assangea u ovom kritičkom trenutku. Opasna vremena zahtjevaju neustrašivo novinarstvo.”

Izvor

Leave a Reply


9 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum