Istarska kulturna agencija pokrenula Facebook grupu Nove navike

„Kao odgovor na rastuću prijetnju, brojne su udruge, muzeji, kina, galerije i kazališta u Istri zatvorili svoja vrata. Otkazani su festivali sajmovi, koncerti, radionice, konferencije i druga događanja. Sve to dovodi u pitanje ne samo kvalitetu života, već i prijetnju opstanku kulturne scene u Istri i Hrvatskoj. Posebno su pogođene strukovne udruge, nezavisna kulturna scena, slobodni umjetnici i brojni drugi kulturni djelatnici, sudionici u „kulturnom lancu“. Sve to, utjecalo je i na promjene naših navika, posebno onih vezanih uz društveni život. Kako bismo i dalje ostali u doticaju, razmjenjivali ideje, jadali se i smijali, međusobno podržavali i motivirali, naposljetku, i popili zajedno jutarnju kavu, otvorili smo ovu grupu“, javljaju iz Istarske kulturne agencije.

„Želja nam je i da ova grupa naziva Nove navike postane mjesto redovnih susreta. Mjesto na kojem ćemo iznositi i izazove s kojima se susrećemo, ili, ako ćemo ih nazvati pravim imenom, probleme koji su pogodili kulturni sektor. Jer, ako te probleme zajedno artikuliramo, bit ćemo vidljiviji, a naša poruka glasnija.

„Kako sve ono na čemu smo mjesecima radili, aktivnosti koje smo planirali ne bi ostali samo križić na kalendaru, pozivamo vas da koristite ovo mjesto kao svojevrsnu oglasnu ploču na kojoj ćemo dijeliti informacije o planiranim aktivnostima i ažurirati, kad za to dođe vrijeme, o novim datumima.

„Kanali kojima kultura dopire do svojih korisnika, postaju sve kreativniji, dvoznačno, viralni. Razvoj publike nikad nije bio živahniji; kulturni sadržaji ulaze u domove svojih korisnika, pokreću se inicijative koje zbližavaju i dižu moral; flashmobovi, koncerti iz domova umjetnika putem streaminga, brojne su platforme koje nude besplatne filmove, kazališne predstave, e-knjige, webinare i dr. Digitalna solidarnost otključala nam je bezbroj kulturnih sadržaja, a na ovom ćemo ih mjestu prikupljati, te vas pozivamo da se i vi aktivno uključite! Šerajte, prosljeđujte, dijelite, kako vam je draže.

„Predstavite nam vaše aktivnosti i projekte. Fotkajte nam i snimite kratki filmić o izložbi koja je u tijeku u vašoj galeriji, odsvirajte nešto, predstavite svoj rad, snimite film, napišite recenziju za knjigu, film, predstavu, organizirajte zajedničko gledanje nekog događaja, predstavite neki od projekata koji vaša udruga provodi i aktivnosti koje su se trebale dogoditi ovih dana, a morali ste ih odgoditi. Brojni su nam i webinari na raspolaganju. Iskoristimo ovo vrijeme za učenje. Ako vaša udruga provodit istraživanje, pošaljite link na anketu i upute kako se uključiti.

„I, ono najvažnije! Ostanite u svojim domovima, izlazite samo u nuždi. Brinite o sebi i drugima. Pomozite nemoćnima i ugroženima. Poštujte upute Stožera za civilnu zaštitu!“, poručuju iz Istarske kulturne agencije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum