Najavljena Kazališna zima u Istri u Istarskom narodnom kazalištu

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 5. ožujka u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, predstavljen je projekt Kazališna zima u Istri 2020. Prisustvovali su Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić.

Projekt Kazališna zima u Istri koju financira Istarska županija, održava se šestu godinu za redom. Ove će godine istarsku publiku osvojiti čarobne glazbene arije, jer će se projekt predstaviti s operom Antonia Smareglie „Caccia lontana“.

Novi je to korak, drugačiji, kako kaže Torbica, u odnosu na dosadašnje godine kad se njegovao čakavski izričaj, i gostovalo diljem Istre s predstavama iz produkcije Čakavske scene INK. Ravnateljica je podsjetila nazočne o važnosti ove koprodukcije s HNK u Varaždinu, o nasljeđu koje smo zajedno postavili na scenu, premijerno izveli u Puli i Varaždinu, o educiranoj i zahtjevnoj londonskoj opernoj publici koju smo prošloga ljeta oduševili s tri večernje izvedbe u sklopu festivala Opera in The City.

Autor teksta je Giovanni Pozza, a prevoditelj je Boris B. Hrovat. Operu je režirao Ozren Prohić, a dirigent i zaslužen za glazbenu pratnju je Stjepan Vuger u alternaciji s Antom Sladoljevom. Madonnu Bella igra Jelena Štefanić (sopran) dok Fiordaliso utjelovljuje Sofija Cingula (mezzosopran).

Kazališna zima u Istri započinje u ponedjeljak, 9. ožujka u Vodnjanu u 19 sati (Zajednica Talijana Vodnjan), 10. ožujka u Pazinu u 20 sati (Spomen dom, dvorana Istra), 16. ožujka u Poreču u 20 sati (Kazalište) , te u Rovinju 18. ožujka u 18 sati (MMC-Multimedijalni centar).

„Koprodukcijom dvaju kazališta ostvarila se vrijedna umjetnička suradnja koja pruža publici nesvakidašnju priliku upoznavanja važnih djela istarske glazbene baštine. Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju. U djelcu “Daleki lov” poezija i glazba međusobno se natječu u ljupkosti, ukusu i eleganciji. Pjesnik Pozza i maestro Smareglia stvorili su iznimno simpatičnu stvarčicu. Stihovi su dobri, dobro složeni, te pretočeni u vedre slike. Glazba je tečna, melodična, a u isti čas prožeta harmonijom, bogato i ukusno popraćena orkestrom. Dijelovi se odlikuju odredjenom formom, te time što stoje na vlastitim nogama, s početkom, sredinom i krajem. Prizoru prethodi efektan orkestralni preludij lovačkoga stila: čini se poput Mendelssohna, ali u svakom slučaju imitacija je dobro napravljena i nije servilna”, piše u opisu predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum