Cancel(ed) Culture – Kulturistra u vrijeme koronavirusa

Sintagma cancel culture – kultura otkazivanja u slobodnom prijevodu – bila je lanjska riječ godine po izboru rječnika Macquarie. Iako se ta sintagma koristi za opisivanje internetskog fenomena kad veliki broj ljudi odluči dati „otkaz“ poznatoj osobi za koju se smatra da je učinila nešto krivo i neoprostivo koristeći svoju slavu, moć i utjecaj, kolumnisti diljem svijeta od Los Angelesa do Jeruzalema, nisu se uspjeli oduprijeti porivu da ju preoblikuju za potrebe opisivanja „otkazane“ kulture povodom pandemije koronaviorusa. Otkazani su koncerti, kazališne predstave, filmske projekcije, književne promocije – od renomiranog festivala do male pučke fešte – sve što zahtjeva publiku i direktnu društvenu interakciju više se ne smije održavati. Došlo je u konačnici do promjene paradigme – iluzornu moć mentaliteta gomile zamijenila je realna moć institucionalne zabrane čiji je osnovni cilj kontrola širenja virusa i smanjenje zaraze, a jedna od kolateralnih žrtvi je kulturna proizvodnja. Kultura je u 2020. dobila otkaz i doma je na čekanju, poručuju oni, no je li to doista tako?

Portal Kulturistra, kao što većina vjernih čitatelja zna, projekt je koji su pokrenuli udruga Metamedij i Istarska županija, a nastao je iz potrebe istarskih kulturnjaka za medijem koji će pratiti i valorizirati njihov rad. Kao i drugi projekti u kulturi koje provode udruge i Kulturistra ovisi o programu javnih potreba u kulturi IŽ, a proces donošenja tog programa trenutno je zaustavljen. Drugim riječima, Kulturistra nije mogla nastaviti funkcionirati u dosadašnjem obimu te je morala prekinuti suradnju sa svojim vanjskim suradnicima, no to ne znači da je prestala s radom. Svjesni važnosti održavanja na životu medija čiji je osnovni cilj služiti kulturi i njezinim akterima i konzumentima, udruga Metamedij je odlučila nastaviti s radom na ovom projektu.

Sadržaj koji će Kulturistra nuditi u narednom periodu bit će fokusiran na sve probleme i potrebe, ali i nove oblike prezentacije kulture u Istarskoj županiji i šire. Osim izvještavanja o hvalevrijednim inicijativama u polju kulture, Kulturistra će zajedno s brojnim sugovornicima pokušati pronaći odgovor na ova i druga pitanja: koliko su uspješni on line programi te do koje mjere mogu zamijeniti one uživo a da ne dođe do prezasićenja; što humanistika može reći o koronavirusu i njegovom utjecaju na društvo; do koje se mjere možemo odreći određenih sloboda prava bez da ih u potpunosti izgubimo i monitorira li tko da do toga ne dođe; hoće li civilno društvo preživjeti koronavirus te što će se dogoditi sa zaposlenima u tom sektoru; kako će Škola za život i kurikularna reforma opstati u vrijeme ad hoc uvedene online nastave…

Aktualnih problematika ima mnogo, a ovo je samo početna lista koja će se nadopunjavati i ažurirati sukladno s okolnostima. U nadi da će ovaj portal ostati vaš prvi izvor informacija o kulturi na poluotoku i šire srdačno vas pozdravlja,

Uredništvo Kulturistre

Leave a Reply


1 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum