OTVORENO PISMO: TRAŽIMO SPAS RIJEKE 2020!

Rijeka 2020: Europska prijestolnica otkaza u kulturi?

• Povodom objave na službenim stranicama TD Rijeka 2020. u kojoj se javnost obavještava o obustavi aktivnosti Europske prijestolnice kulture te o otkazu 59 od 70 zaposlenih na tom projektu, sadašnji i otpušteni radnici zajedno sa suradnicima tog projekta objavili su otvoreno pismo kojim se traži da se ta odluka promjeni. Sadržaj pisma kojeg je potpisalo više od 500 djelatnika u kulturi RH prenosimo u cijelosti:

„Prije četiri godine Rijeka se počela pripremati za 2020. kao grad nositelj titule Europske prijestolnice kulture. Ta jedinstvena prilika, za Rijeku neponovljiva, slila je u naš grad resurse i stavila fokus na kulturu kao važan segment društva, ali i kao jedan od mogućih pokretača društvenih i ekonomskih promjena.

„Toj ideji, u koju je utkano značajno višegodišnje ulaganje s konotacijama daleko širim od financijskog, sada prijeti radikalno gašenje.

„U priopćenju od 17.4.2020. Grada Rijeke i TD Rijeka 2020 pod nazivom „Privremena obustava većeg dijela aktivnosti na projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ javnost je informirana o otpuštanju 59 radnica i radnika te potpuno neizvjesnoj financijskoj i programskoj sudbini cijelog projekta EPK koji je do prije samo nekoliko tjedana proglašavan najznačajnijim projektom hrvatske kulture.

„Četiri godine smo, zajedno s preko 1.000 partnera, institucija, nezavisnih organizacija, lokalnih zajednica, umjetnica i umjetnika, kulturnih radnika i radnica gradili ovaj projekt. Sada smo dovedeni pred gotov čin. Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebice uzevši u obzir da je upravo RAD jedna od glavnih tema EPK. Šokirana je njome i šira javnost, o čemu posljednjih dana svjedoče deseci javnih istupa koji u širokom rasponu emocija i stavova reagiraju na obustavu aktivnosti a u sumi dokazuju koliko je ovaj projekt u javnoj percepciji važan.

„U želji da zaštitimo pravo na rad i pravo na kulturu, mi, trenutačno zaposleni i otpušteni radnici Rijeke 2020 zajedno sa suradnicama i suradnicama projekta EPK,tražimo od naših osnivača i donosioca odluka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH da ostanu dosljedni hrabrosti i podršci koju su pokazali prilikom kandidature Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i omoguće da se projekt nastavi. Zahtijevamo od Ministarstva kulture Republike hrvatske, Grada Rijeke i Primorsko goranske županije da odustanu od najavljene “obustave većeg dijela aktivnosti” na kojima su cijeli naš kolektiv i svi naši međunarodni i lokalni suradnici godinama radili, da ne odbace mogućnost prilagodne programa novim okolnostima i da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu da institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno.

„Godina 2020. predstavljala je povijesnu šansu za Rijeku, nekadašnji lučki i industrijski grad, da sebe ponovo osmisli slijedeći impulse, inicijative i potrebe svoje kulturne scene i svojih građanki i građana. Trebala je udariti temelje utjelovljenju ideje grada koji je zaslužio drugačiju, svjetliju budućnost, nakon desetljeća bolne tranzicije i turbulencija koje njegovi stanovnici baštine u kolektivnom pamćenju. Radikalno gašenje ovog projekta neizmjerno će utjecati na vjeru da je takva budućnost moguća, ojačanu entuzijazmom koji se gradom proširio nakon svečanog otvorenja EPK godine. Utjecat će na lokalnu kulturno-umjetničku scenu, ali i na čitav grad.

„Pandemija je donijela radikalne promjene, cijelom svijetu i svakome od nas. Brzina i silina izmijenjene stvarnosti determinirala je i tijek svega što nazivamo kulturom života. Javno-zdravstvena ugroza, sada postaje jasno, ne odnosi se samo na goli život već i na svakodnevicu koju sada moramo iz korijena ponovo osmišljavati.

Solidarnost je u ovim uvjetima neophodna društvena vrijednost. Opet, čini se da je kultura najviše izostavljena iz solidarne redistribucije kriznih sredstava. Opet izgleda da su državne potpore u kulturnom sektoru zakazale. Radno mjesto u kulturi također je radno mjesto, a rad u kulturi također je rad. Rijeka 2020 trebala je, pored svojih zaposlenih, honorirati i preko tisuću sudionika, proizvođača kulturnih programa, tehničara, i drugih često nevidljivih radnika bez kojih se ne može zamisliti realizacija kulturnih događanja – to su sve i radna mjesta, i pojedinačni radni angažmani, ali i oni emotivni, utkani u ovaj grad, u ovu državu i njene kulture. Smatramo da mjera dokidanja većeg dijela aktivnosti na projektu Rijeka 2020 i posljedičnog otpuštanja 59 radnica i radnika te otkazivanja ugovorenih partnerstava i suradnji nije razmjerna cilju koji se njome htio postići.

„Kako bismo pokazali veličinu i složenost ovog projekta vrijednog daljnjeg nastavka, donedavno proglašavanog najvažnijim projektom hrvatske kulture i prepoznatog međunarodno, a sada prepuštenog na milost i nemilost političkih odluka, upućujemo ovu prosvjednu notu koju, osim niže potpisanih radnika i radnica RIJEKE 2020 podržava i niže potpisana mreža suradnika, sudionica i sudionika koji su bili angažirani u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture kroz 2020. godinu“, navodi se u otvorenom pismu.

Lista potpisnika

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum