Pokrenuta platforma Creatives Unite – za kulturni i kreativni sektor pogođen epidemijom virusa COVID-19

Pokrenuta je internetska platforma Creatives Unite namijenjena kulturnom i kreativnom sektoru pogođenom epidemijom virusa COVID-19. Osnovni joj je cilj prikupljanje i dijeljenje informacija vezanih uz krizu na jednom mjestu te stvaranje zajedničkih inovativnih rješenja.

Trenutno smo suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz trenutne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na jedno cjelovitije djelovanje.

S obzirom na situaciju u cijelom svijetu pojavila se hitna potreba da se prikupe sve informacije o reakciji kulturnog i kreativnog sektora na krizu prouzročenu virusom COVID-19 te da ih se strukturira i učini dostupnima svima.

Nakon videokonferencije ministara kulture zemalja Europske unije, održane 8. travnja 2020. vezano uz pandemiju virusa COVID-19, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel predložila je pokretanje internetskog referentnog mjesta namijenjenog kulturnom sektoru sa svrhom razmjene informacija i dobrih praksa. Upravo kao rezultat tog prijedloga osmišljena je i pokrenuta platforma Creatives Unite.

„Koronavirus ima poražavajući ekonomski utjecaj na kulturni i kreativni sektor. Ova internetska platforma pružit će mjesto kulturnim i kreativnim sektorima za razmjenu ideja i inicijativa te za stvaranje inovativnih rješenja zahvaljujući njihovoj kreativnosti u odgovoru na krizu. Platforma od sektora za sektor“, kaže povjerenica Mariya Gabriel.

Creatives Unite je platforma pokrenuta radi prikupljanja te dijeljenja informacija i odgovora koji se šire internetom vezano uz virus COVID-19, a koji se odnose na europski kulturni i kreativni sektor. Svrha joj je usmjeravanje korisnika na internetske stranice relevantnih mreža, organizacija i inicijativa te davanje mogućnosti za rasprave, dijeljenje resursa i stvaranje inovativnih rješenja. Platforma nudi zajednički prostor za sve one koji traže informacije o trenutnim inicijativama u kulturnom i kreativnom sektoru te omogućuje pristup mnoštvu aktualnih informacija na jednom mjestu.

Platformu Creatives Unite vodi Creative FLIP, pilot-projekt Europskog parlamenta koji provodi Goethe Institut u suradnji s Europskom mrežom kreativnih centara (European Creative Hubs Network) te nekoliko partnera. Cilj je pilot-projekta podupiranje zdrava i održiva ekosustava za kulturni i kreativni sektor u skladu s četiri načela: financiranje, učenje, inovacije i patentiranje.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum