Predstavljene mjere potpore usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed epidemije COVID-19

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je u četvrtak, 28. svibnja 2020. godine, mjere potpore koje su usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed epidemije COVID-19 te najavila i daljnje mjere koje će provoditi u svrhu poticanja i ponovnog pokretanja proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja.

Podsjetila je na mjere koje je Ministarstvo odmah početkom ožujka usvojilo s ciljem što učinkovitijeg odgovora na krizu uslijed epidemije COVID-19 te zaštite kulturnih vrijednosti, odnosno svih dionika koji djeluju i stvaraju u kulturi. Ministarstvo je mjerama za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru obuhvatilo sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. U okviru rebalansa Ministarstvo kulture je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru.

Govoreći o prvom paketu usvojenih mjera koje je Ministarstvo u okviru aktivnosti Vlade i u koordinaciji s drugim resorima razradilo, u razdoblju obustave svih kulturnih aktivnosti, ministrica je istaknula kako su mjere stupile na snagu neposredno nakon proglašenja restriktivnih mjera:

Paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, Ministarstvo je nastavilo s objavom i provođenjem Javnih poziva i natječaja kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture: Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice, Javni poziv za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, a u tijeku je i evaluacija Javnog poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Ministrica je predstavila i drugi paket mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života kao i proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja:

  • Ministarstvo je 18. svibnja objavilo poziv Umjetnost i kultura online, a ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 25 milijuna kuna. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe online umjetničkih i kulturnih aktivnosti, a provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020;
  • Danas je objavljen Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji je u novonastalim okolnostima COVID-19 posebno usmjeren na aktivnosti prilagodbe poslovnih modela proizvodnje, distribucije, dostupnosti i pristupa kulturno umjetničkim sadržajima. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti. Ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna;
  • Osigurat će se dodatna sredstva za dofinanciranje filmova koji mogu odmah krenuti u snimanje putem HAVC-a, a u smislu osiguravanja sredstava potrebnih za pridržavanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;
  • Ministarstvo kulture je u procesu donošenja Programa dodjele državnih potpora u svrhu podrške poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama i olakšanje pristupa financiranju kako bi se poboljšala likvidnost MSP-ova čije je poslovanje pogođeno posljedicama pandemije COVID-19.
  • U tijeku su konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture kako bi se odobrili novi programi i proračuni. U okviru odobrenih programa potiče se angažiranje hrvatskih umjetnika koji su zbog epidemije morali obustaviti rad, odgoditi ili otkazati dogovorene programe;
  • U tijeku je rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Kako je epidemiološka situacija postajala sve bolja, Ministarstvo je u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te ostalim dionicima u kulturi čiji je rad bio onemogućen radi uspostave preventivnih mjera, razradilo niz preporuka za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja.

Govoreći o prilagodbi u novim okolnostima, ministrica je obrazložila i preporuke kojima se omogućava realizacija umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te proizvodnje i snimanja sadržaja u skladu s epidemiološkim mjerama. U okviru popuštanja mjera Vlada je donijela odluku da od 27. travnja mogu početi raditi knjižnice, knjižare, muzeji, arhivi, galerije, antikvarijati i galerije. Od 11. svibnja omogućeno je održavanje proba u kazalištima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 15. svibnja objavio je Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te Preporuke za proizvodnju i snimanje audiovizualnih i glazbenih sadržaja tijekom epidemije bolesti COVID-19 koje omogućavaju realizaciju kulturnih programa, izvedbi i snimanja u zatvorenim i otvorenim prostorima.

U stalnim konzultacijama s Nacionalnim strožerom civilne zaštite te putem konzultacija i razmjene iskustava na europskoj razini, Ministarstvo kulture će kao i do sada pratiti situaciju i reagirati na nju, pružajući podršku i osiguravajući potpore umjetnicima kako lanac kulturnih vrijednosti ne bi bio prekinut.

Izvor

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum