UNISON DONOSI PET PRIJEDLOGA ZA HITAN POVRATAK GLAZBENIH DOGAĐANJA UŽIVO

Unison – Hrvatski glazbeni savez uputio je 28. travnja nadležnim vlastima 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo. Prijedlozi koji su upućeni Vladi RH, Ministarstvu kulture RH, Stožeru Civilne zaštite RH i HZJZ bave se sljedećim temama: otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju; koncerti na terasama i otvorenim gradskim prostorima; drive-in koncerti; koncerti u zatvorenim prostorima i koncerti na otvorenom (open-air).

„Restriktivne mjere javnog okupljanja proteklih šest tjedana najprije su i najviše pogodile upravo glazbenu i kulturnu zajednicu. Prvi su iz sigurnosnih razloga otkazani i zabranjeni nastupi uživo, na terasama, koncertima i stadionima, a potom su uslijedile mjere za sve ostale grane gospodarstva. Razumijevajući razloge za odluke Vlade RH, Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podržali smo ih u proteklim tjednima, kao i ostali građani zemlje. No činjenica je da se ogromna većina hrvatskih glazbenika zbog toga našla u financijski iznimno teškoj situaciji kojoj se ne nazire (sretan) kraj: naime, nastupi uživo glavni su izvor prihoda za glazbenike i jedan od osnovnih pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 % hrvatskog BDP-a .

„Žive izvedbe glazbe glavni su emotivni pokretač kontakta izvođača i publike, temeljem kojeg se u lanac industrije uključuju i drugi presudno važni segmenti sustava: promotori, diskografske i “publisherske” kuće, organizatori koncerata, servisi za prodaju ulaznica, ostali popratni tehnički servisi, pa sve do medija: web portala, radio i TV postaja koje prijenosima i snimkama donose glazbu u domove. A glazba je, treba li reći, prvi pokazatelj emotivnog stanja i zdravlja nacije – njezini su općepoznati benefiti podizanje atmosfere u zajednici i rasterećenje od stresa, te izravan poticaj na prilagodbu do nastavka uobičajenog života. Glazba uživo ima ogroman pad opsega djelatnosti, ali i pad prihoda od 100% u odnosu na uobičajene uvjete. Nužno je što hitnije odobriti moguće načine obavljanja djelatnosti, i u prilagođenim uvjetima djelovanja sljedećih tjedana i mjeseci.

Zato vas, u ime više od 17 tisuća glazbenika, članova udruga našeg saveza i njihovih obitelji, molimo i predlažemo da u plan revitalizacije gospodarskih sektora po hitnom postupku razmotrite i uvrstite pet prijedloga čiji je cilj spas glazbene djelatnosti i svih njezinih dionika“, javljaju iz Unisona

Pismo možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum