14. književni susret “NA BAŠTIONU”

14. književni susret “Na Baštionu” bit će održan u petak, 5. lipnja u 19 sati na buzetskom trgu ispred Zavičajnog muzeja.

Gost susreta je Miro Gavran, hrvatski književnik, dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, a na Susretu će gostovati i njegova supruga Mladena Gavran, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Ulaz je slobodan, a posjetitelje molimo da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

Na Susretu će Gavran prezentirati svoj dramski i prozni rad, a naglasak će biti na njegovom zadnjem romanu („Nekoliko ptica i jedno nebo“) te na prošlogodišnjoj zbirci kratkih proza („Priče o samoći“). Tijekom programa glumica Mladena Gavran izvest će nekoliko dramskih inserata iz predstava nastalih po Gavranovim kazališnim djelima.

Miro Gavran je diplomirao dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Po njegovim dramskim djelima nastalo je više od 350 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. Osim drama i komedija, Gavran piše romane, kratku prozu, kao i djela za djecu i mlade.

Miro Gavran jedan je od rijetkih živućih dramatičara u svijetu koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji je od 2003. do 2009. djelovao u Slovačkoj u Trnavi, 2013. se održao u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. djeluje u Češkoj u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST.

Mladena Gavran diplomirala je glumu 1988. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Bila je članicom ansambla Teatra ITD, varaždinskog HNK, Teatra u gostima, Histriona, Komedije, Epilog Teatra i Teatra Gavran, koji je osnovala sa suprugom Mirom Gavranom. S putujućim kazalištima obišla je stotine gradova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pet puta je nagrađena kao vrsna komičarka na Danima satire, trostruka je dobitnica Nagrade “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca u Vinkovcima, osvojila je i Nagradu publike na Festivalu „Zlatni lav“ u Umagu za monodramu Hotel Babilon u kojoj igra jedanaest uloga te Nagradu Zlatna murva na Festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu, dok je za interpretaciju Ljubice proglašena „Najhistrionkom“. Za ulogu Goetheove Ifigenije nagrađena je Nagradom „Veljko Maričić“ za glavnu žensku ulogu na Festivalu malih scena u Rijeci. Za dvanaest uloga odigranih u monokomediji Najluđa predstava na svijetu dobila je godišnju Nagradu „Vladimir Nazor“.

Bračni i umjetnički par Gavran osnivači su i vlasnici poznatog Teatra Gavran u kojem su po Gavranovim dramama i komedijama nastale brojne kazališne predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum