Izložba Baneta Milenkovića „Love Plants“ u Gradskoj galeriji Labin

Izložba Baneta Milenkovića „Love Plants“ bit će otvorena u petak, 3. srpnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Labin.

Izložbom „Love Plants“ u Gradskoj galeriji Labin, Bane Milenković po prvi će se puta samostalno predstaviti labinskoj likovnoj publici. Premijerno će predstaviti 20-ak platna većih galerijskih formata na gornja dva kata galerije, dok će u prizemlju galerijskog prostora izložiti male keramike, odnosno radove koji su premijerno bili izloženi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt pod nazivom “Salon cipela”.

“Biljke velikih dimenzija na slikama Baneta Milenkovića samo su to što jesu: život u svome elementarnom trajanju. S iskustvom prirode. U svojoj jednostavnoj ljepoti i značenju (bez simbolike i aluzija) daju dojam da svijet više pripada bilju nego ljudima. I nakon tri desetljeća slikanja slike, on je jednako posvećen slikanju i slikarstvu koje nosi poetiku radosti, umirujuće prizore, meditacijske ugođaje i tiha uranjanja u motiv. Uživa u prostoru pune umjetničke slobode, bez kalkulacija i bilo kakvih unaprijed zadanih okvira. Ne dotiče teška pitanja stvarnosti. Radije se zanosi onim fenomenima svijeta koji ne uznemiruju. Koji se lako prepoznaju kao impresija trenutka, muzikalnost boja, zaigranost i opuštenost, vedrina i nesputanost. Svoj izričaj ostvaruje sa stilom i sa stavom koji ga čuva od banalnosti i dopadljive dekorativnosti. Nakon slika velikih formata, eto nas pred njegovim malim keramičkim skulpturama zajedničkog naziva Salon cipela, premijerno predstavljenih u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, potom u splitskoj Galeriji umjetnina. Ovaj iskorak u medij keramike, u punu taktilnost materije, otvorio mu je novi prostor istraživanja i provjeravanja u taktilnom oblikovanju, u mekoći i podatnosti gline“, piše povjesničarka umjetnosti Branka Arh u predgovoru kataloga izložbe.

Bane Milenković rođen je 9. kolovoza 1963. godine u Novom Sadu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn završio je u Zagrebu, u kojemu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na više od 90 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Bosna i Hercegovina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Njemačka,  Kanada, Austrija, Francuska, Srbija, Maroko, Indija, Turska, Slovenija, Rusija ), te preko 130 skupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada u zemlji i u inozemstvu. Djela mu se nalaze u fundusima mnogih muzeja, te u privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Osim slikarstva bavi se i kiparstvom, keramikom i scenografijom. U javnim prostorima izvedena su tri njegova rada (SRC Mladost Zagreb, Park skulptura Golubinjak i Baduso u Italiji). Sudionik je mnogobrojnih međunarodnih likovnih simpozija (Francuska, Italija, Slovenija…). Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum