ODRŽANA AUDIO-VIZUALNA KONCERTNA IZVEDBA “STRATOCLUSTER” U DVORIŠTU ROJCA

Obojana meditacija – za liječenje zvukom

• Još jedan izuzetan eksperimentalni glazbeni događaj naziva „Stratocluster“, u organizaciji pulske Soundpaiting platforme, uveo nas je u neki drugačiji doživljaj subotnje večeri – meditativan i sanjarski.

U dvorištu Dnevnog boravka Rojc su u subotu, 27. lipnja svoj „ljekovit“ glazbeni performans održali zagrebački Melting Waves, produkcijsko-izvedbeni trio kojeg čine Tena Novak Vincek, violinistica i eksperimentalna glazbenica, te njezin partner glazbenik i producent Hrvoje Pelicarić, uz vizualizacije dobivene starom turskom tehnikom crtanja na vodi multimedijalnog umjetnika Filipa Borellija (kojem je trenutno postavljena instalacija „Titrajni dijalozi labinskog podzemlja“ u KUC Lamparna).

„Stratocluster“ je već izveden u Zagrebu, a Soundpaiting platforma i njezin umjetnički voditelj Neven Radaković su doveli koncert u Pulu s obzirom da se radi o konceptu glazbene improvizacije. Violinistica Tena Novak već je surađivala s njima na nekoliko dosadašnjih projekata koje smo imali prilike vidjeti u Rojcu. Ovu izvedbu financiralo je Ministarstva kulture, Zaklada Kultura Nova, Grad Pula i Upravni odjela za kulturu Istarske županije.

Ovoga puta se doslovno radilo o soundpaitingu ili oslikavanju zvukova jer su glazbenici pratili boje i boje su pratile njih i sve se to istovremeno odvijalo. Oni su pratili „ono naknadno“, pratili su odjek – „zamislite to kao hodnik u kojem pratite odjek svog glasa i s time se igrate“, kaže Tena Novak.

Na velikom platnu publika je gledala analogne projekcije, jer je kamera bila direktno usmjerena u lavor pun vode u koji je Filip Borelli ubacivao boje i njihovim prelijevanjem dobio predivne oblike vode, svemira, podmorja, organskih oblika koji su gledatelja (slušatelja) odveli u stanje plutanja i opuštenog sanjarenja.

Kroz monotone, prostorne zvukove te kapanje i miješanje sive, crne i bijele boje vodili su nas prema distorziji prodornih zvukova modre i žute boje, u lelujajućem plesu vode.

„Stapanjem različitih slojeva u jedan zvučni zid, kod ljudi zapravo želimo potaknuti određeno liječenje zvukom, i to je glavna svrha našeg projekta. Treba doći otvorena srca i prepustiti se tom valu, jer i samo ime Melting Waves – rastapanje valova već govori o tome što se tu događa: rastapamo valove, naše moždane valove, zvukovima i bojama. Koncept je jako aktualan – a to je da treba iscjeljivati ljude i raditi na sebi. Ovo je zapravo jedna glazbena meditacija, pokušaj da pronađemo mir unutar sebe i da to proslijedimo publici, i mislim da smo u tome uspjeli“.

U ovom elektro-akustičnom nastupu Tena Novak svira sintesajzer, klavijature na reverbu, Korg MS-20 i violinu te podiže vibracije svojim vokalnim dionicama, a ekstatičnost se postiže u fuziji s unaprijed komponiranim matricama i Hrvojevim space echo efektima na bas gitari. Dovoljno logističke podrške u ovom tehnički zahtjevnom projektu omogućili su im Dnevni boravak i Savez udruga Rojca.

Umjetnica Tena Novak stvara i pod pseudonimom Anett Cavon, što je njezino ime unatrag, u francuskoj varijanti. Već je izdala album „Space of Love“, a ovaj tjedan izlazi njezin drugi album „Endless“ koji je producirao Hrvoje Pelicarić. Ovo je njezin studijski album koji je mješavina podžanrova forest pop, ambijent pop i indie pop te se može poslušati i na njezinoj Bandcamp web stranici. Nedavno je objavila single „Only love“ na YouTubeu koji se može poslušati i na Facebook stranici Anett Cavon.

Tekst Ana FORNAŽAR

Fotografije Igor DRAŽIĆ i Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


+ 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum