Otvorena izložba “U potrazi za izgubljenim prostorom” Mi plus projekta u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba pod nazivom “U potrazi za izgubljenim prostorom” otvorena je u petak, 26. lipnja u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Predsjednik udruge Metamedij, Marino Jurcan je na otvaranju pozdravio okupljene ispred platforme Mi plus koja je organizator ove izložbe.

– S obzirom da je Mi plus projekt fokusiran na istraživanje napuštenih prostora s ciljem da se jedan od njih prenamijeni u budući produkcijski centar, tema je ove izložbe isto na tom tragu, kazao je Jurcan i dao riječ Ivani-Nataši Turković iz udruge Metamedij te Noelu Mirkoviću iz partnerske udruge Labin Art Express XXI koja je i provoditelj ove aktivnosti.

– Ova izložba je rezultat natječaja koji se također zvao „U potrazi za izgubljenim prostorom“. Natječaj je bio otvoren tijekom zime i na njega se javilo 25 autora od čega je žiri kojeg su činili Dean Zahtila, Damir Stojnić i Ivona Verbanac izabrao osam najboljih. Forma radova je raznolika pa imamo video-radove, filmove, fotografije i zajedničke konceptualne radove. Na izložbi možete pogledati video rad „Odjeci“ Mateja Đuzela i Renate Šimić, književno-fotografski rad „Fantastični prostori“ Denisa Peričića i Srećka Lebineca, kratki film „Une espace, Deux minute, Trois temps“ Erika Lončara i Ane Šurija Fundak, seriju fotografija „Paromlin – arhitektura u nastajanju“ Anta Magzana, seriju fotografija „Kontemplacija raspada“ Areka Nizinskog, seriju fotografija „Epitaf izgubljenom vremenu“ Darka Bavoljaka, video rad „Ustav RH“ Đurice Ciganovića i video rad „Soft Buffers“ Irene Bakić, Ive Jelinčić i Mirne Udovčić“, kazala je Turković i predala riječ Noelu Mirkoviću.

– Pozdravljam vas u ime udruge Labin Art Exprss XXI. i članova žirija koji nisu mogli doći ovdje jer za sat vremena imaju otvorenje izložbe u Labinu. Ova tema je na tragu onoga čega se L.A.E. XXI intenzivno bavi od ranih 90-ih godina kada je nastao, a nastao je s idejom reaproprijacije rudnika i jadan od njegovih najpoznatijih projekata je Underground City. Tema izložbe koju smo žirirali je također na tom tragu – istraživanje gradova u umjetničkoj praksi na jedan različiti način. Ovdje ćete imati priliku vidjeti nešto grafika i četiri jako zanimljiva videa, a posebnu pažnju posvetite legendama gdje su opisi apliciranih natječajnih radova koji su jako informativni, kazao je Mirković i predao riječ umjetniku Darku Bavoljaku.

– Drago mi je što smo se skupili u ovom prekrasnom prostoru koji inspirira i koji je jako važan za temu ovog natječaja jer je i on mogao biti izgubljeni prostor, ali nije jer je dan kulturi. Pamtim da sam prvi put bio ovdje sredinom 70-ih godina jer je moj brat bio ovdje u vojsci i došli smo ga posjetiti. Pamtim taj prostor kao veleban jer me onda užasno impresionirao, a danas on ipak ima jednu drugu namjenu i drugi sadržaj. Upravo je to bitno – da uspijemo na neki način revitalizirati te prostore i da sačuvamo povijest našeg postojanja. Stoga mislim da je ova izložba važan dio tog posla, zaključio je Bavoljak.

Ivana-Nataša Turković je potom napomenula da se radi o putujućoj izložbi koja će biti ugošćena u Labinu i Rovinju kod partnerskih organizacija L.A.E. XXI odnosno Faro11 te je pozvala Đuricu Ciganovića da kaže par riječi o svom radu.

– Budući da druge radove još nisam vidio mogu govoriti samo o tome kako je nastao moj. Ja sam godinama i godinama prije spavanja čitao Goetheovog „Fausta“i odjedanput sam došao do zaključka da je bespredmetno to čitati i prešao sam na Ustav Republike Hrvatske. Sad zadnjih par mjeseci čitam samo njega – Živio Ustav Republike Hrvatske, poručio je Ciganović.

Javni natječaj i popratna izložba dio su projekta Mi plus, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a organizator aktivnosti je Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI). Projekt provodi platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, L.A.E. XXI i Društvo arhitekata Istre DAI-SAI, te Istarska kulturna agencija IKA-ACI) u cilju osiguranja dugoročnog i održivog okvira za suradnju organizacija civilnog društva i javnog sektora, razvoja suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti te stvaranja uvjeta za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum