Branka Benčić sada i službeno nova ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Riječko Gradsko vijeće je na sjednici održanoj u utorak, 14. srpnja imenovalo Branku Benčić za ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Upravno vijeće MMSU predložilo je Gradskom vijeću Grada Rijeke imenovanje Branke Benčić za ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na razdoblje od četiri godine, počevši od 17. listopada 2020. godine, budući da sadašnjem ravnatelju Slavenu Tolju mandat ističe 16. listopada 2020. godine. Na Javni natječaj objavljen 3. lipnja 2020. godine pristiglo je pet prijava, a obavijest o prijavi jedne kandidatkinje stigla je putem elektroničke pošte. Ta je prijava predana u roku u poštanskom uredu u Beču, ali je kasnije utvrđeno kako je priložena dokumentacija nepotpuna te dostavljena na njemačkom jeziku. U prijavi su istaknute dvije osobe, što nije u skladu s natječajnim tekstom. Slijedom naprijed navedenog nisu smatrane i kandidatkinjama u natječajnom postupku.

Mišljenje o kandidatima i njihovim četverogodišnjim programima iznijelo je i Stručno vijeće nakon što je razmotrilo natječajni materijal te zaključilo kako je za imenovanje ravnateljice Muzeja, najprihvatljivija Branka Benčić, čiji se program, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo i četverogodišnji plan, smatra najpreciznijim i suvremeno profiliranim. Benčić ima iskustvo u međunarodnim i većim projektima uz kvalitetu fundraisinga što je bitna komponenta za daljnji razvoj Muzeja, a program koji je predložila, suvremen je nudi konkretna rješenja za daljnji razvoj Muzeja i jačanje kapaciteta ustanove.

Upravno vijeće je prijedlog Odluke o imenovanju Branke Benčić za ravnateljicu Muzeja proslijedilo Gradskom vijeću Grada Rijeke na razmatranje i usvajanje. Imenovanje Branke Benčić nije podržao Odbor za kulturu, na čijem je čelu Zvonimir Peranić, koji kandidatkinju nije podržao niti na sjednici.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je, sukladno interesu koji vlada zadužio pravnu službu da provjeri sve moguće pravne aspekte natječaja, prije nego je dao suglasnost kako bi se utvrdilo je li natječaj je proveden sukladno zakonu. Na kritike upućene od dijela vijećnika na rad Upravnog vijeća, gradonačelnik je kazao kako po zakonu, javnim ustanovama u kulturi upravlja Upravno vijeće koje za svoju odluku o izboru ravnatelja mora dobiti potvrdu Gradskog vijeća. Protiv izbora je bila Ivona Milinović, dok je deset vijećnika bilo suzdržano. Dosadašnjem ravnatelju Slavenu Tolju zahvalili su pročelnik Šarar i gradonačelnik Obersnel.

Priredio B. V.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum