Izložba Davida Maljkovića „Gallery Separation Guide“ u vodnjanskoj Apoteci

Izložba Davida Maljkovića „Gallery Separation Guide“ bit će otvorena u subotu 11. srpnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

„„Gallery Separation Guide“, samostalna izložba Davida Maljkovića, u Apoteci, specifična je gesta kojom umjetnik intervenira u izložbeni prostor. Polazeći od koncepta reprodukcije prisutnog u ranijim radovima, od arhive vlastitih radova, preslagivanja i autoreferencijalnosti, do tehnologije i metodologije reproduktibilnosti, Maljković angažira prakse aproprijacije, rekontekstualizacije, demontaže, radovima koji se bave se pojmovima transpozicije, sastavljanja i procesa proizvodnje značenja. Uključuju perturbacije, ponavljanja, re/aranžiranja, kako bi se stvarala nova značenja, novi oblici, nove situacije, dok su istovremeno usmjereni na preispitivanje pozicija i mogućnosti izlaganja. Središnji vizualni element koji se provlači kroz radove je skala boja koja se koristi u tiskarskoj tehnologiji kao pomoćno sredstvo za snimanje reprodukcija – Color Separation Guide i Gray Scale, a koja se uobičajeno nalazi na margini slike. Njezina je prisutnost rubna i labava, dok se na izložbi u Apoteci skala boja osamostaljuje i transformira kao središnje mjesto interesa i zbivanja te postaje ključnim elementom oko kojega se formira ideja izložbenog postava“, piše u opisu izložbe.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum