Izložba „Homework from Self-isolation“ Sanje Iveković u novigradskoj Galeriji Rigo

Izložba Sanje Iveković naziva „Homework from Self-isolation“ bit će otvorena u petak, 24. srpnja u 21 sat u novigradskoj Galeriji Rigo.

„Sanja Iveković prvi put je izlagala u Galeriji Rigo u svibnju/lipnju 1996. godine. Izložila je video instalaciju „Ne-stabilne slike“, što je bio i naziv izložbe. Bila sam fascinirana njezinim progresivnim djelovanjem i razmišljanjima, jer mala galerija i udaljeni Novigrad ipak nisu mogli ispuniti sve uvjete njezina predloženog koncepta. Bez obzira na to Sanja Iveković nije odustala, niti se predala. Uzajamnošću i razumijevanjem rađalo nešto što je od ne-stabilnih slika nastalo, zapravo, stabilna izložba. I to dosljedna umjetnici.

„Sada, kada drugi put izlaže u Galeriji Rigo, dakle 24 godine kasnije i u vremenu kada cijeli niz kriza potresa svijet ili, kako je umjetnica te 1996. godine nehotice predvidjela, u vremenu doista ne-stabilnih slika, predstavlja se s novim radovima u mediju sinestezije lica i riječi, što je ujedno i sadržaj ove publikacije. Riječ je o medijskim slikama rađenim u suradnji s dizajnericom Sanjom Bachrach Krištofić, u formi intersubjektivnosti i civilizacijske potrebe umjetnice za ljudskom solidarnošću. Na tom su tragu i tekstovi umjetničinih kustosica i suradnica. Sasvim poseban prilog je tipično trbuljakovski pristup narativu o dugogodišnjem poznanstvu i prijateljstvu Gorana Trbuljaka i umjetnice.

„Sanja Iveković, koja je primjerima vlastitih radova potvrdila da suvremena umjetnost i te kako jest društveno relevantna ili, ako hoćete, protumoć sustavu čiji su odnosi usmjereni kontroli, podčinjavanju i isplativosti, i ovaj je put pokazala, baš kao i prije 24 godine, da ne odustaje, da se ne predaje. Dapače, svojim kritičkim razmišljanjem i djelovanjem i dalje uznemiruje zbilju promatrača, pa radilo li se o stabilnim ili ne-stabilnim slikama“, piše kustosica izložbe Jerica Ziherl.

Sanja Iveković rođena je u Zagrebu, gdje sada živi i radi. Odrastala je u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji i pripada umjetničkome naraštaju objedinjenom pod nazivom Nova umjetnička praksa, koji se pojavio nakon 1968. Stalno propituje ulogu umjetnosti u društvu širokom lepezom medija, u sjecištima rodnih, nacionalnih i klasnih pitanja. Njezini radovi iz 1990-ih bave se propašću socijalističkih režima i posljedicama trijumfa kapitalizma i tržišne ekonomije nad životnim uvjetima, posebno žena. Sudjelovala je na različitim međunarodnim bijenalima i značajnim izložbama kao što su 38. izložba likovne umjetnosti – međunarodni bijenale, Limerick (2018.); Documenta 8, 11,12, 13 i 14 (1987., 2002., 2007.,2012., 2017.); Kijevski bijenale, Kijev (2015.); Galerija South London i Calvert 22 (2012.-2013.); MUDAM, Luksemburg (2012.); MoMA, New York (2011.); BAK, Utrecht i Van Abbemuseum, Eindhoven (2009.)

Izložba u Galeriji Rigo otvorena je do 15. kolovoza 2020. Izložbu prati posebno izdanje s tekstovima Zdenke Badovinac, Johanne Sokolowske, Jelene Vesić i Gorana Trbuljaka. Koncepciju izložbe potpisuju Sanja Iveković i Sanja Bachrach Krištofić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum