Izložba „Retrospekcija“ Grgura Višića u Art Caffeu DC-a Rojc

Izložba Grgura Višića naziva „Retrospekcija“ bit će otvorena u KarloBaru DC-a Rojc u sklopu programa Art Caffe u četvrtak, 23. srpnja u 21 sat.

„Smisao života beskrajna je zagonetka raspršena u milijun dijelova po knjigama, fotografijama, filmovima i pjesmama. Smisao je jako teško definirati, pa i dostići, ali onaj koji traži, taj će i pronaći. Umjetnik, pa tako i fotograf, u samom pronalasku smisla pronalazi smisao. Staviti sebe na raspolaganje svijetu najiskrenije moguće. Posao umjetnika nije očarati nekoga nevjerojatnim setom sposobnosti, ili ostvariti najveći uspjeh. Posao umjetnika polazi od njega samog, a vječiti poriv za stvaranjem nalazi se negdje u dubini njegove duše. Taj poziv, ta potreba, može se čak i nazvati odgovornošću – dovoljan je sam po sebi. Kada netko odluči stvarati, stvara zbog sebe, kako bi vlastitu egzistenciju podigao na višu razinu, poetički rečeno – kako bi pronašao viši cilj i vječno, unutarnje, osobno i kolektivno dobro. Riječi lijepo zvuče, no realnost je surova, čovjek koji sjedi kući i umjesto da gleda televiziju on piše, slika, stvara. No, makar moguće naizgled beskoristan, sudeći po Facebook debatama koje se vode uslijed koronakrize, cilj umjetnika je mijenjati svijet. Godinama unazad, i godinama u budućnost, upravo ti koji nesebično sebe daju nedodirljivoj dimenziji misli, omogućuju drugima pronalazak smisla života. Ta činjenica sama po sebi, najveća je nagrada koju pojedinac može posjedovati i osvojiti. Ispričati svoju priču usko vezanu uz fotografiju u kojoj će se mnogi naći, težak je zadatak – ali, eto, sad mogu biti miran znajući da su neki bitniji trenutci te priče ispričani“, navodi Višić u opisu koncepta izložbe.

Grgur Višić dvadesetogodišnji je fotograf i glazbenik rodom iz Pule s polu-stalnom adresom u Zagrebu. Fotografijom se počeo baviti spontano, iz hobija; bez ikakvih ambicija. Grgurov put – kojeg najbolje opisuje izložba „Retrospekcija“ – put je kojim kroče svi koji naginju umjetničkoj ekspresiji. Skidanje maski s lica, duše i uma, ali i svoje prošlosti, Grgurov je glavni, a ujedno i jedini motiv koji provlači kroz svoj rad. Iako je prošlost svojevrsni krojač puta kojem je zahvalan, svjestan je i njegova nedostatka – stoga „Retrospekcija“ živi kao entitet za sebe kojem se Grgur obraća ne bi li shvatio što učiniti sljedeće i kako je uopće došao do tu gdje se sada nalazi.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum