Izložbe Nataše Bezić i Željke Gradski u grožnjanskoj galeriji Fonticus

Samostalna izložba „Kaleidoskopska stanja“ Nataše Bezić i samostalna video-izložbena prezentacija „Painthing“ Željke Gradski bit će otvorene u petak, 10 srpnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

„Nataša Bezić predstavlja najnoviju kolekciju slikarskih radova. Veliki formati, gestualni pristup, klasične tehnologije: ulje ili akril, karakteristike su ovih radova. U izvedbi se služi slikarskim i crtačkim metodama. Iako su na svim radovima ljudi, postav ugrubo možemo podijeliti na scene koje nude radnju i na portrete, autoportrete, koji iskazuju stanja. Iako su situacije heterogene, mogu se sklopiti cjeline“, piše kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Za rad Željke Gradski „Painthing“, kustos Borkovsky piše: „Ponuda glasi: filmovana bilješka likovne akcije i njen rezultat. Rad/ovi inicira/ju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: situacija/stanje autorice, vrijeme u kojem je rad nastao i tretman promatrača. Umjetnica nam odaje: datumi koje ispisuje označuju vrijeme prisilne izolacije koju smo preživjeli tijekom proljeća ove, 2020. godine. Radnja započinje kredom/pastelom, bijelom bojom na tamnoj podlozi, a temelji se na zapisima. Tekstovi su kratki. Radi se o igri riječi, slogova, značenja. Vrlo uskoro pridružuje se crtež. Slijede kombinacije načina iskaza kojima se priključuje slikanje bojom. Događa se slojevanje. Na već obrađenu pozadinu Željka Gradski nadograđuje slikanjem/crtanjem nove motive. Ponekad ona, kao da završi rad pa na njega ponovno intervenira, a ponekad nedovršene segmente prekriva nekim drugima. Atmosfere/osvjetljenje prostora, tempo rada/akcije, i naravno, bilješke na platnu, mijenjaju se.“

Nataša Bezić, rođena je 1966. u Kopru. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Josipa Butkovića 1989. godine i stekla zvanje profesora likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Bavi se slikarstvom, grafičkim dizajnom, oslikavanjem interijera i eksterijera, te pedagoškim radom u osnovnoj i srednjoj školi u Bujama, gdje živi i stvara. Članica  je Grožnjanskog likovnog kruga od 2003.g., Hrvatskog društva  likovnih  umjetnika  Istre  od  2001.godine, te HDLU-a u Zagrebu od 2018. Izlagala je na dvadeset i osam samostalnih izložbi te više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je 40 nagrada i priznanja na raznim  međunarodnim natječajima vizualnih umjetnosti. Djela joj se nalaze na mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Željka Gradski, rođena je u Zagrebu, 1975. godine. Nakon završene Opće Gimnazije upisuje Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, gdje 2001. godine, diplomira kiparstvo na nastavničkom odsjeku. Crta, slika, fotografira, dizajnira, ilustrira, eksperimentira… obožava kombiniranu tehniku u svakom smislu. Aktivna je na likovnoj sceni od 1997. i otad redovito izlaže na 50ak skupnih i 24 samostalne izložbe u domovini i izvan nje. Sretna je majka dvoje potomaka. Živi i radi kao samostalna umjetnica u Zagrebu, Grožnjanu i Baški na Krku. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Članica je HDLU-a u Zagrebu, (Đamija) i HZSU-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum