Održana besplatna radionica Djeca i arhitektura u Balama

U sklopu projekta Mi plus, Sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre (DiA DAI-SAI) održala je prošle subote (25. srpnja) ispred Kaštela Soardo-Bembo u Balama besplatnu kreativnu radionicu za djecu u dobi od 6 do 12 godina.

Na radionici pod vodstvom Daniele Škandul, Daniele Perčić Tičić, Jane Prević Finderle i Marine Giacchin dvadeset polaznika različitih dobi izradilo je urbani krajolik i siluetu Bala, odnosno oblikovalo skupinu građevina specifičnih za ovaj pitoreskni gradić i izradilo stvarni prostor s prepoznatljivim obilježjima. Gradovi iscrtavaju siluetu kao što čovjek na suncu baca sjenu. Ona govori o njima i određuje ih, po njoj ih pamtimo i prepoznajemo. Djeca su tako primijenila i produbila znanje o mjestu u kojemu žive te se uz kreativnost potaknula i njihova moć zapažanja. Nakon praktičnog dijela u kojemu su crtali reprezentativne  i rezbarili balzu kako bi dobili željene građevine, polaznici su na kompjutoru mogli pogledati realizirane siluete te su iskazali zadovoljstvo završnim radovima kao i sudjelovanjem na radionici. Organizator događaja bila je udruga Metamedij iz Pule, nositeljica projekta Mi plus, a podršku je pružila Turistička zajednica Općine Bale.

DiA DAI-SAI se bavi prostorom iz perspektive djeteta, a radionice koje provode istražuju i otkrivaju što govori i predstavlja prostor oko nas. Tako uvode djecu u jezik oblika i odnosa u prostoru, dok im putem specifičnih zadataka omogućavaju da promatraju i osvijeste što su gradovi u kojima žive.

Projekt „Mi plus“ provodi istoimena platforma koju čine udruge Metamedij, Faro 11, Labin Art Express XXI, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI i Sonitus te Istarska kulturna agencija IKA-ACI. On je usmjeren ka postavljanju temelja budućeg županijskog produkcijskog centra za nove medije, čije je otvaranje predviđeno Istarskom kulturnom strategijom za razdoblje 2014.‒2020. Njime se ujedno želi osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te unaprijediti razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti. Projekt se sastoji od niza aktivnosti – edukacija na temu umrežavanja, sukreacije i modela suradnje civilnog i javnog sektora, kreativnog promišljanja struke i mladih, socijalnog uključivanja građana, pa sve do istraživanja potencijalnih lokacija centra i potreba lokalnog stanovništva. Tako doprinosi razvoju učinkovitog, otvorenog i participativnog modela upravljanja u kulturi. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor

Leave a Reply


9 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum