Otvorenje 25. Jazza u lapidariju

U lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine i u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i ovoga se ljeta održava jedan od najposjećenijih programa. Raznolikost i razigranost Jazza u lapidariju u svom 25. izdanju predstavlja sedam koncerata tijekom srpnja i kolovoza, sa zaključnim koncertom u listopadu. Uz slobodan ulaz porečki će lapidarij od 21 sat svake srijede nuditi izvrstan izbor glazbe uz široku lepezu izričaja. Koncert otvorenja održava se ove srijede, 8. srpnja uz makedonsko-slovenski duo Gorana Bojčevskog i Jana Severa.

Ovogodišnji se porečki džez-festival otvara uz osebujan spoj klasične glazbe i makedonskih narodnih skladbi u džez-aranžmanima te autorske glazbe, sve s potpisom Gorana Bojčevskog. Goran Bojčevski, najsvestraniji klarinetist na svijetu, i Jan Sever, jedan od najvećih slovenskih pijanista svoje generacije, počastit će Poreč čak s dvama koncertima i repertoarima – nakon Jazza u lapidariju prigodan će nastup održati i za dva dana na Koncertima u Eufrazijani.

Već će sljedeću srijedu, 15. srpnja domaća skupina glazbenika izvesti Soundpainting performance, koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe uz mnogo elektronike. Sastav Alena i Nenada Sinkauza, Nevena Radakovića te Alexa Brajkovića izvest će koncertni performans koji propituje odnos improvizacije i kompozicije, spajajući elemente glazbe, glazbenog teatra i performansa.

Jedna od najboljih džez-skupina u Hrvatskoj, okupljena oko legendarnog hrvatskog džezera, sljedeća je na programu u porečkom lapidariju. Elvis Stanić Group, u sastavu Elvisa Stanića na gitari i harmonici, Albe Nacinovich kao vokala, Branimira Gazdika na bubnjevima, Gorana  Rukavine na bas-gitari te Maaseja Kovačevića na klavijaturama, nastupa u srijedu, 22. srpnja.

Za 29. srpnja dvojica Porečana pripremaju dvodijelnu glazbenu večer. Alex Brajković u svom drugom ovogodišnjem nastupu izvodi multiinstrumentalan, elektro-akustični performans uz elektroniku uživo, a nakon toga će Bosnyak u lapidarij unijeti plesne ritmove uz prigodan DJ-set.

Džez-kolovoz počinje s austrijskim dvojcem koji se odbija ograničiti na glazbene standarde i stvara uzbudljive nove zvukove iz pretpostavljenih suprotnosti. Clemens Sainitzer na violončelu i Philipp Erasmus na gitari, u elektroničkom duu zvanom Sain Mus, 5. kolovoza donosi golem spektar glazbene raznolikosti.

Sljedeća će srijeda, 12. kolovoza u spoju sa suvremenom glazbom lapidarijem pronijeti i domaći, istarski etnoprizvuk. Terra Magica Project, osnovan prošle godine kao prateći ansambl za potrebe adaptacije čakavske komedije Drage Gervaisa, nastavlja s radom na autorskom materijalu. Edi Lazarić, Vedran Ružić, Mihalj Ivković i Emanuela Lazarić prikazat će svu melodioznost čakavštine u sinergiji s instrumentalnom podlogom.

Porečko ljeto džeza proteže se do jeseni uz koncert organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb. U subotu, 10. listopada u kazalištu Poreč nastupa austrijsko-hrvatski Paier Valčić Quartet. U drugačijem ambijentu gudački sastav Klausa Paiera, Asje Valčić, Stefana Gfrerrera i Romana Wernija otvorit će vrata kazališta čistom glazbenom užitku te zaključiti i obilježiti 25. obljetnicu održavanja porečkog džez-festivala.

25. Jazz u lapidariju u organizaciji porečkog Učilišta održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Turističke zajednice Grada Poreča i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Ulaz na koncerte je slobodan, a program je dostupan na internetskim stranicama i društvenim mrežama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum