Festival Media Mediterranea 22 – prvi dan

Otvorena izložba Zlatna lubenica 4.0

• Festival Media Mediterranea 22 na temu „Dear Frenemy/Dragi (ne)prijatelju“ u organizaciji udruge Metamedij započeo je svoj ovogodišnji program otvorenjem izložbe Zlatna lubenica 4.0 u četvrtak, 13. kolovoza u pulskom SKUC-u. Na izložbi su izloženi radovi finalista istoimenog natječaja za mlade autore, a žiri u sastavu Oleg Šuran, Marko Vojnić Gin i Olga Majcen Linn je odlučio da je najbolji rad „Number blue“ Anje Maleć.

Predsjednik udruge Metamedij je u pozdravnom govoru zahvalio brojnu publiku što već više od dva desetljeća podržava ovaj festival.

– Drago mi je da smo zadržali kontinuitet sve te godine i da s festivalskom temom i reakcijom umjetnika na nju kritički promišljamo ključne fenomene sadašnjice pogotovo u ovim vremenima pandemije. Primjer tome je i ova izložba kojom želimo podržati mlade autore i pružiti im priliku da realiziraju svoj rad i predstave se na festivalu. Radovi su i ove godine odlični pa se nadam da ćete uživati u izložbi, kazao je Jurcan.

Programska koordinatorica festivala Ivana-Nataša Turković je kazala da se na natječaj ove godine prijavilo 19 autora od kojih su članovi žirija odabrali pet za koje su smatrali najviše odgovaraju temi.

– Izabrane autorice su Ivana Bajcer, Helena Rubčić, Ivana Škvorčević, Dora Brkarić i Anja Maleć, a tu je i rad Valentine Butumović koja je dobila mogućnost da producira svoj rad. Ona je inače prošlogodišnja dobitnica Zlatne lubenice, kazala je Turković i zahvalila žiriju i odabranim autoricama. Član žirija Oleg Šuran je potom uručio nagradu pobjednici Anji Maleć.

– Iskreno sam zatečena i nisam očekivala da ću osvojiti nagradu jer nikada ništa ne osvajam – pa ni na lotu. Ovo mi zbog toga puno znači i hvala vam puno što vjerujete u mene i moj rad i sretno vam s nastavkom festivala, kazala je Maleć.

“Number Blue” je generativna četverokanalna video instalacija kojoj je cilj propitivati budućnost e-građana. Fokus rada je na tehnologijama prepoznavanja i analize lica, i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu. One su stavljene u kontekst etičkog svjedočanstva, kritike i djelovanja, dok se na lice gleda kao na financijsko sredstvo ili biometrijsku valutu državljana. Tehnologija prepoznavanja lica se koristi za otključavanje pametnih telefona, registraciju pohađanja u nekim školama, usmjeravanje sigurnosti u javnom prijevozu, u kaznenom sektoru i za plaćanje računa. Ako idemo ka usvajanju facijalne valute, ne smijemo zapostaviti pitanje čije ćemo vlasništvo postati? Koje će kategorije definirati našu vrijednost? Što je s našom privatnošću? Djelo se može sagledati i kao avangardna kritika nadzornog kapitalizma.

Za izradu rada autorica koristi fotografije s identifikacijskih dokumenata iz zemalja čija je državljanka ili gdje ima stalno prebivalište. U svakoj zemlji ima različiti matični broj, ali isto lice. Osobne fotografije direktno povezuje s izravnim događanjima i stanju na svjetskoj burzi. Podatke o kretnji dionica pretvara u kontroler video efekta pa se sa svakom kretnjom manipuliraju i iskrivljuju fotografije. Kako vrijeme prolazi, njezino lice nestaje, a s njim i autoričina vrijednost kao financijsko sredstvo.

Anja Maleć (1986.) je medijska i filmska umjetnica koja se bavi audiovizualnim performansima i generativnim video radovima, a u posljednje vrijeme pažnju usmjerava prema interaktivnim instalacijama. Glavne teme su joj problematike konzumerizma i digitalnog, internetskog društva. U radu istražuje fenomen ljudskih mana kao posljedice digitalnog stila života ili pak one koje digitalizacija naglašava. Diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Igora Rončevića, i animaciju na Volda University College u Norveškoj.

Izložba Zlatna lubenica 4.0 ostaje otvorena do 21. kolovoza, a može se razgledati od 19 do 23 sata.

Program festivala nastavlja se u petak, 14. kolovoza u Društvenom centru Rojc gdje će publika moći pogledati bio-performans i interaktivnu novo-medijsku instalaciju u prostoru “(A)Live!” Igora Zenzerovića u Dnevnom boravku u 20.30 sati. U 21.30 sati u Kazalištu Dr. Inat će Marko Gutić Mižimakov izvesti recital/vizualni esej „Cruising the Manifold, Disoriented“, dok će u 22.30 sati u dvorištu Rojca Alex Brajković izvesti multi-instrumentalni elektro-akustični performans „Equilibrium 0.1“. Za one najmlađe tu je i Mini Mediterranea – radionica za djecu „Simfonija različitosti i jedinstva“ u organizaciji sekcije Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre i Alexa Brajkovića koja počinje u 19 sati u dvorištu Rojca.

Izvor

Leave a Reply


3 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum