Monte Librić od 26. kolovoza do 2. rujna u Parku Petra Krešimira IV

Monte Librić, osnovan kao osmo pulsko brdo puno knjiga za djecu, održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2020. godine u Parku Petra Krešimira IV. koji se nalazi između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga.

„Na praznoj tratini rađa se mali grad knjige koji smo nazvali Librić u parku. Uz scenu i gledalište, sjenovito odmorište za najmlađe čitatelje, bit će tu i mali sajam dječje knjige na Faustusima – štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. Prvi Faustusi izrađeni su za lipanjsko gostovanje Monte Librića na Festivalu djeteta u Šibeniku i djelo su slikara i scenografa Hrvoja Đukeza. Pulski Faustusi bit će brojniji i ponijet će na sebi najnovije knjige više od 60 hrvatskih nakladnika. Jedan štand bit će posvećen talijanskoj knjizi“, navode organizatori.

„Tradicionalno, Monte Librić održava se krajem travnja, no ovogodišnji, 13. po redu, potpuno pripremljen i spreman za izvedbu, otkazan je u zadnji čas zbog pandemije Covid-19. Stoga Librić u Parku u sebi nosi odsjaj programa koji nismo mogli izvesti u travnju. Dakle, igrat ćemo se brojevima, literarno griješiti u zbrajanju, deklamirati brojalice, izvrtati značenje brojeva, opjevati ih u stihovima, odsvirati u raznolikim ritmovima.

„Jutro u Librić parku odvijat će se uz program Kako-tako-fon-i-ja koji u sebi sadržava tradicionalne programe Piknik s autorom i Libraonica. U ovom novom programskom formatu, prilagođenom prilikama u kojima živimo, odlučili smo se na ograničeni broj dječje publike – po 15 sudionika radionica na svakom programu. Programi će se odvijati u dva termina: od 9 do 10.30 i od 11 do 12.30 sati. Kako se ne bi stvarale gužve, sudionici radionica morat će se predbilježiti prije početka našeg festivala, do 21. kolovoza 2020. Jutarnji program označit će susreti s autorima i uzbudljive igre s literarnim likovima koji će svoj  novi život dobiti potaknuti dječjom maštom.

„Večernji programi pod nazivom Unalica spoj su literature, glazbe i performansa i održavat će se svakodnevno od 19 do 20 sati. Oblikovani su tako da podsjete na neobuzdane dječje ljetne igre u parku, na vremena bez roditeljske stege, kada se u istraživačkim pohodima odrastalo, a kroz ad hoc sklopljene kazališne predstave i koncerte „za tri prijatelja“ stvarao svijet u kojem odrasli nemaju pristupa“, kažu organizatori.

Ni ove godine neće izostati Più che una storia, tradicionalni program na talijanskom jeziku, ispunjen radionicama i predstavljanjima knjiga, predstavama i glazbenim događajima.

Librić u Parku osmislio je programski i organizacijski odbor koji predvodi direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, a koji uz nju čine: Emina Popović – Sterpin, Tamara Brussich, Liana Diković, Mauricio Ferlin i Magdalena Vodopija. Ovogodišnji Librić označit će ilustracija Vendi Vernić, dobitnice Nazorove nagrade i glavne nagrade Sajma dječje knjige u Bologni.  Pulski dizajner Matko Plovanić potpisuje  vizualni  identitet Librića i oblikovanje tiskanog materijala.  Dugogodišnji dizajner Sajma, vizualni umjetnik Mauricio Ferlin, tvorac je Librić parka. Himna 13. Librića autorsko je djelo Sedine Cerovac i Marina Morosina. Programe vode Sedina Cerovac (Una Libar) i  Gordana Trajković (Baka Librić). Librić u parku fotografijom prati Hassan Abdelghani, a kamerom Vibor Juhas. Knjige biraju i izlažu vrsni knjižari Vlatka Balinčić i Denis Brandeis. Naše štandove –  Faustuse  izrađuje veliki majstor stolarskog zanata Romano Berković, zahtjevnu tehničku podršku pruža Boran Kalčić & Twin Horn MC, a Librić park ozvučava Dean Pavletić – Tone i AudioLab.

Organizator Librića u parku je Udruga Sanjam knjige u Istri, suorganizatori Zajednica Talijana Pula i Castropola. Partner je Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a pokrovitelji su: Ministarstvo Kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Ministero degli Affari Esteri e della cooperazione internazionale della Repubblica Italiana, Unione Italiana di Fiume.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum