Nadmoć zvuka u odnosu na sliku

U ponedjeljak 3. kolovoza na HTV-u je ponovno prikazana „Lisabonska priča“ (1994), jedan od posljednjih bitnih filmova znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa.

Junak filma je tonski snimatelj (Rudiger Vogler) koji na poziv prijatelja redatelja stiže u Lisabon, kako bi snimao zvukove za njegov novi film, ali tamo ga ne uspijeva pronaći. Snimatelj se smješta u prijateljev stan i dok ga čeka počinje samostalno raditi na zvukovima, a istodobno upoznaje i članove grupe (Madredeus – koji su se upravo zahvaljujući Wendersovom filmu zasluženo probili na međunarodnoj sceni) koji rade glazbu za isti film.

„Lisabonska priča“ sjajno prožima prepoznatljive Wendersove sastojke kao što su tematika putovanja, introspektivnost, meditativnost i gotovo nepostojeću naraciju, koja se više odvija na duhovnoj nego na materijalnoj razini. U filmu je itekako nazočna i Wendersova sklonost metafilmskim elementima, koja se očituje kroz likove snimatelja i redatelja, kao i detaljne prikaze njihovog rada.

Zvuk je ovdje definitivno bitniji od slike, ne samo gledajući po tome koliko je filmskog vremena dodijeljeno toncu, a koliko redatelju, nego i u kontekstu stalno prisutne sumnje može li autor slikom izraziti ono što bi htio. Bolji poznavatelji Wendersovog opusa vjerojatno su takvu autorsku skepsu prema moći pokretnih slika uočili i u njegovom ranijem filmu „Do kraja svijeta“ (1991).

Vjerojatno zvuči otrcano, ali „Lisabonska priča“ doista je poput dobrog vina kojem godine ne smetaju. Tijekom ponovnog gledanja potpisniku ovih redaka sjela je bolje nego davnih 1990-ih.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 5 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum