Održana konferencija „Izazovi galerija u razvoju publike“

Konferencija „Izazovi galerija u razvoju publike“ održana je u petak, 31. srpnja u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Konferenciju je organizirala Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule, a u sklopu projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike.

Nakon uvodnog pozdravnog govora Aleksandre Vinkerlić iz IKA-e, Željka Miklošević s Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje „Uvod u teoriju i prakse razvoja publike“. Cilj ovog predavanja bio je ukratko ukazati na terminologiju i pristupe razvoju publike na teorijskoj i praktičnoj razini, a koji podrazumijevaju nužnost istraživanja posjetitelja i ne-posjetitelja, oblikovanje posebnih aktivnosti i programa te njihovu promociju.

Uslijedilo je predstavljanje nacrta istraživanja o razvoju publike kojeg je održala Ana Tomljenović. Ona je opisala ankete koje su osmišljene u suradnji sa Željkom Miklošević i koje sažimaju osnovna pitanja vezana uz profil i potrebe posjetitelja te program i ponudu  galerija.

Doc. mr. art. Darija Žmak Kunić, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, prezentirala je projekt „Participativni muzeji u zajednici“, a Manuela Hrvatin, nacionalna koordinatorica za interpretaciju baštine međunarodne organizacije Interpret Europe, vodila je radionicu Storytelling kao alat u procesu razvoja publike.

U popodnevnim je satima održana panel rasprava na temu „Što, tko i za koga? Ciljane skupine i inovativni modeli“, a nakon nje je šest voditelja hrvatskih galerija u formi kratkih prezentacija istaknulo vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike na galerijsku scenu.

Tekst i fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


+ 2 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum