4. SAJAM 3N – NAPUSTI NORMALNE NAPRAVE

Četvrto izdanje programa Sajam 3N – Napusti normalne naprave održan je u petak i subotu, 4. i 5. rujna u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka). Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.

U okviru projekta Žiroskop, program organizira udruga Drugo more s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

„Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima“, navode organizatori.

Nakon prošlogodišnjih neobičnih instrumenata, neslužbena je tema ovogodišnjeg sajma „igra“. Svoje je naprave i uratke predstavilo dvadesetak pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inozemstva, među kojima su i oni koji su se prijavili putem otvorenog poziva upućenog početkom kolovoza: Vitar Drinković, Christoforos Pavlakis, Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Pavel Ruzyak, Ivan Ugrin, Music Makers (Roko Pečarić i Franciska Fis), Tin Dožić, Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić, Konrad Kropf i Marijana Šincek, zagrebački Radiona.org i Format C, riječki muzej računala Peek&Poke i drugi. Za glazbenu podlogu zadužena je ekipa iz Radija Rože.

 

Tijekom trajanja Sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paole Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, u Kružnoj ulici održane su dvije radionice, čiji su polaznici izrađivali svjetlosne objekte i diorame, te „svjetleće štapove“ pomoću kojih je moguće raditi razigrane fotografije tzv. LED grafita. Također, izlagači Roko Pečarić i Franciska Fis iz riječke skupine Music Makers u petak su za sve zainteresirane održavali radionicu izrade žičanih instrumenata od otpadnih materijala.

U danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, u Palachu će se održavati još dvije zanimljive radionice. Pod vodstvom Gregora Bogdanovića i Matea Marcelića, polaznici radionice robotike su od 2. do 4. rujna izrađivali robotskog crtača uz pomoć senzora i mehaničkih dijelova. Na radionici spekulativnog dizajna od nazivom Građansko hakiranje urbane kulturne politike, polaznici će pod vodstvom Marka-Luke Zubčića i Lea Kirinčića raditi na zamišljanju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora. Radi ograničenog broja sudionika, na radionice je potrebno prijaviti se e-mailom na adresu info@drugo-more.hr.

Priredio B. V.

Fotografije M. JURCAN

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum