Izložba fotografija Ane Travizi „Kamene impresije“ u Rovinju

Povodom proslave i obilježavanja Dana Grada Rovinja i blagdana sv. Eufemije, CVU Batana Rovinj organizira izložbu fotografija „Kamene impresije“ autorice Ane Travizi, koja se otvara u utorak, 15. rujna u 20 sati.

„Pravi znanstvenik u potpunosti posvećuje svoj život izabranom području. A pravi istraživač ne može, a i nema valjanog razloga, da se u slobodno vrijeme odvoji ili udalji od svojih životnih izbora i ciljeva. Ta tvrdnja je potpuno na mjestu kada se odnosi na ekologinju Anu Travizi, doktoricu bioloških znanosti. Svoju predanost prirodi, prožetu emocijama i strašću – bilo to morsko dno ili planinski vrhovi – Ana osim kroz znanstvene radove i pedagošku djelatnost izražava i kroz umjetnost, točnije svojim brojnim opusima autorske fotografije. Fotografija je njen dugogodišnji i redoviti otklon od sistematike, neophodne egzaktnosti, dokazivosti i provjerljivosti koja se podrazumijeva u znanosti, a kako i ona sama kaže: … prirodu promatram na dva načina: stručni i doživljajni. U prvom načinu fokusiram se na dokumentarni pristup, u drugom na osobnu impresiju koju nastojim podijeliti s ljudima koji vole i dublje doživljavaju prirodu, krajolike, arhitekturu, umjetnost, daleke krajeve … ponekad “skrivene motive” i detalje koji mi privuku pažnju.

„Ana Travizi otvara pitanja i mogućnosti korištenja geoloških koncepata i materijala kao metaforu ljudskog stanja, postanka, transformacije i unutrašnjeg istraživanja usmjerenog ka samospoznaji: … Suprotno općem shvaćanju o bezvremenosti, čvrstoći i nepromjenjivosti kamena, izazov i inspiraciju nalazim u upravo suprotnim značajkama kamena – njegovoj promjenjivosti i trošnosti. U raznovrsnim teksturama, bojama i oblicima kamenih površina i reljefa netko ne vidi ništa, netko vidi “višu silu”; ja vidim umjetnički prst prirode. Personifikacija! Priroda postaje grafičar, slikar, skulptor… – ali kamen je upravo taj uporni i okorjeli performer koji nas osvještava i poručuje nam da se okruženi prirodnim i geomorfološkim pojavama … oslonimo na vlastite oči i vlastitu maštu i na taj način osvijestimo potrebu da kroz prirodu prolazimo otvorenih očiju jer nas umjetnost okružuje na svakom koraku. Tko nauči gledati, shvatiti će da i naoko nezanimljiv obični kamen može biti malo umjetničko djelo, kaže autorica. Čak i oni koji ljepote prirode prate samo kao promatrači, snažno reagiraju na raznolikost iznenađenja kamenih struktura.

„Neka Anine staze i dalje budu krivudave ali jasno usmjerene, neka budu opasne ali neka nas vode do najnevjerojatnijeg pogleda – na suhi lišaj, na prošarani kamen, na strmu stijenu. Potom neka se Anine stijene uzdignu – u oblake i iznad njih“, piše Lavoslava Benčić u predgovoru kataloga izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum