Koncert „Zbor Praksa pjeva/canta le Mondine“ u pulskom Circolu

Zbor Praksa održat će koncert ” Zbor Praksa pjeva/canta le Mondine” u petak, 18. rujna u 19 sati u pulskom Circolu Zajednice Talijana.

Mondine, čiji naziv dolazi od talijanskog glagola mondare u značenju oguliti, oljuštiti ili očistiti, bile su sezonske radnice u rižinim poljima, posebno u talijanskoj dolini rijeke Po od kraja 19. do kraja prve polovice 20.stoljeća. Posao monde bio je izuzetno naporan zadatak, a uglavnom su ga obavljale žene najsiromašnijih društvenih slojeva, iz Emilije-Romagne, Veneta, Lombardije i Pijemonta, radeći u sjevernoj Italiji, uglavnom u Vercelliju, Novari i Paviji. Radnice bi sate provodile bosih nogu u vodi do koljena i savijenih leđa. Da bi se zaštitile od insekata i sunca, nosile bi šal i kapu širokog oboda i kratke hlače kako ne bi smočile odjeću.

Surovi uvjeti rada, dugi sati i vrlo niske plaće doveli su do stalnog nezadovoljstva i vodili, ponekad i do pobunjeničkih pokreta i nereda u ranim godinama dvadesetog stoljeća. Borbe protiv nadzornih „padrona“ bile su još teže s velikim brojem tajnih radnika koji su bili spremni još više kompromitirati ionako niske plaće samo da bi dobili posao. Opisani su kao crumiri (štrajkbrejkeri). Njihovi štrajkovi rezultirali su narodnim prosvjedima. Zahtjevi prosvjednika konačno su zadovoljeni između 1906. i 1909. godine, kada su se sve općine provincije Vercelli morale pridržavati ograničenja od 8 sati umjesto 12.

Da bi olakšale težak posao, radnice su pjevale, izmišljale su nove pjesme, na poznatim melodijama su pjevale drugačije riječi, no pjevale su i političko-socijalne pjesme, anarhističke te antifašističke pjesme. Pjesma im je tako ritmizirala i olakšavala rad u takvim uvjetima. Zbor Praksa im je odlučio posvetiti jedan koncert u kojem će pjevati njihove pjesme.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum