Međunarodni znanstveni skup „Naša sloga (1870. – 2020.)“ na pulskom Sveučilištu

Znanstveni skup „Naša sloga (1870. – 2020.)“ bit će održan od 3. do 5. rujna na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta obilježit će se 150 godina od pokretanja prvih hrvatskih novina u Istri.

Važna se obljetnica poklopila sa specifičnom godinom pa je skup predviđen za lipanj prebačen u rujan, a i održavanje će biti u skladu s vremenom: virtualno. Iako je većini izlagača to nov način sudjelovanja na konferenciji, ima jednu veliku prednost, a to je da će izlaganja moći (interaktivno) pratiti svi koji se uključe u virtualne učionice na sljedećim poveznicama: Naša sloga – sekcija 1 i Naša sloga – sekcija 2.

Značaj ovih novina u vrlo neizvjesnome razdoblju istarske povijesti u gotovo pola stoljeća izlaženja može se sagledati u političkim, društvenim, jezičnim i kuturološkim aspektima vezanima za Istru, ali i šire. Istarsko je glasilo stoga potrebno razmatrati u okviru važne društvene uloge što ju je kler imao među širokim slojevima stanovništva diljem Habsburške Monarhije i srednje Europe, o čemu će na skupu biti riječi.

Skupom se namjerava ukazati na povijesni, jezični, književni i kulturološki značaj Naše sloge izlaganjima posvećenima samome glasilu, ali i srodnoj problematici u hrvatskome i habsburškome kontekstu. Prijavljeno je 50-ak izlagača, domaćih i inozemnih pa će se neke teme moći čuti na engleskom i talijanskom jeziku.

Raspored izlaganja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum