Nevidljiva Savičenta: Ogledalo s memorijom — izložba fotografija iz obiteljskih albuma mještana Svetvinčenta

Posljednje u dinamičnom nizu kulturno-umjetničkih događanja u organizaciji udruge Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, održat će se u subotu, 26. rujna, u Svetvinčentu u formi participativne izložbe u Gradskoj loži i po mjestu.

Nešto više od godinu dana istraživački tim predvođen Andijem Bančićem prikupio je, obradio i digitalizirao više od 300 fotografija iz obiteljskih albuma mještana Općine Svetvinčenat koje su sada dostupne za pretraživanje, ali i u monografiji “Ogledalo s memorijom” urednika Tihomira Milovca, u kojoj su još i tekstovi Danijele Doblanović i Ivone Orlić. Kustos izložbe Tihomir Milovac zamislio je postavljanje izložbe kao aktivni proces u suradnji s mještanima. Fotografije će biti postavljene na mjesta na kojima su nastale. Biti će to podsjećanje na događaje koji su na njima zabilježeni ili pak povod prisjećanja na ljude i običaje koji su činili neslužbenu povijest Svetvinčenta. U nastanak ove jedinstvene izložbe mogu se priključiti svi zainteresirani, u subotu u Gradskoj loži s početkom u 10 sati, stoga ovim putem organizatori iz Šikuti Machine upućuju poseban poziv:

“Dragi Savičentini, ovu subotu 26. rujna u loži u 10 sati započet ćemo s postavljanjem izložbe fotografija iz obiteljskih albuma koje ste nam vi dali kako bi stvorili zajednički fotoarhiv o Savičenti, njenim ljudima i običajima. Događaje i doživljaje koji su do sada bili po albumima, sada ćemo vidjeti na mjestima gdje su fotografirani. Zato vas sve pozivamo da nam se pridružite u evociranju uspomena i sudjelujete u zajedničkoj akciji postavljanja ove jedinstvene izložbe. Postavite fotografiju na mjesto gdje je snimljena, prepoznajte ljude koji su na njoj, prisjetite se rođaka, prijatelja, susjeda i događaja koji su dio zajedničke povijesti Savičente, ili samo pogledajte kakve smo sve fotografije prikupili. Ovim putem vas pozivamo da nas počastite svojim dolaskom i možda povedete još nekoga sa sobom. Vaše iskustvo pomoći će oživljavanju mnogih zaustavljenih trenutaka. Arhiv fotografija koje smo prikupljali više od godinu dana dostupan je i u digitalnom formatu, a i dalje je otvoren za prikupljanje novih fotografija. ”

Šikuti Machine je kulturno-umjetničko društvo s područja općine Svetvinčenat. Iako su najpoznatiji po brojnim performansima (Fitness, Manjadura, Teza), bave se i umjetničkim instalacijama, filmom i videom (Cuki, Prašćina, Teza), fotografijom, pisanjem, organiziranjem izložbi (Galerija Štala, Šikuti), koncerata (Grillpeace United) i gastronomsko-kulturnih događanja. Inspirirani svakodnevicom, životom zajednice, prirodom i kulturom istarskog sela, posebice agrarnim poslovima kojima se većina članova bavi. Šikuti su suprotnost očekivanju da u manjim sredinama nedostaje kulturnog potencijala. Skupina je u svojih gotovo 20 godina djelovanja organizirala pedesetak izložbi, među kojima i izložbu grafika Vasilija Kandinskog u Galeriji Štala, a njihov festival Grillpeace United ugostio je četrdesetak rock sastava iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Šikuti Machine doprinose raznolikosti kulturnog programa suvremenim umjetničkim sadržajima; izložbama, susretima i razgovorima s umjetnicima, aktivnostima čitanja u kojima djeca odraslima čitaju odabrana djela iz književnosti, te prikupljaju i obrađuju fotografsku građu za digitalni arhiv fotografija iz privatnih albuma građana Općine Svetvinčenat, uz prateću izložbu i monografiju.

Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti i etnolog (muzejski savjetnik te voditelj Eksperimentalno-istraživačkog odjela u MSU, Zagreb). Kao kustos i kritičar priredio je brojne izložbe i druge likovne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće se baveći novim, suvremenim fenomenima vizualnih umjetnosti, posebice novim medijima, kao što su izložbe video umjetnika Dalibora Martinisa (1995; 2004.), Sanje Iveković (1998; 2002.), zatim značajne retrospektive Ivana Ladislava Galete (2010.) te Mladena Stilinovića (2014.). Ravnopravno proučava fenomene povijesnih avangardi pa ovdje izdvajamo izložbu Kazimira Maleviča (1989.), Ukrajinska avangarda 1910-1930. (1990.) kao i retrospektivni prikaz zagrebačke neoavangardističke grupe EXAT51 (2018.). Priredio je i niz problemskih međunarodno prihvaćenih izložbi kao što su Budućnost je sada — ukrajinska umjetnost devedesetih (1999), Neprilagođeni — konceptualističke strategije u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti (2002.), INSERT- retrospektiva hrvatske video umjetnosti (2005.), The Baltic Times — suvremena umjetnost Litve, Latvije i Estonije (2005.), Par lijevih cipela — provjera stvarnosti u istočnoj Europi (2009), Rez/ Cut — primjeri kolaža u srednjoj Europi (2018.).

Andi Bančić rođen je 1968. u Puli. Diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci na likovnom smjeru, u klasi prof. Ksenije Mogin. 1992. godine prof. Josip Diminić ga poziva da sudjeluje u radu Međunarodne studentske kiparske škole Montraker u Vrsaru gdje je realizirao javnu skulpturu. Radi u Pučkom otvorenom učilištu Poreč kao Referent za likovnu djelatnost. Član je KUD-a Šikuti Machine. Od 2000. godine se amaterski bavi fotografijom, radovi su mu objavljivani u fotografskim časopisima ali i tjednicima te dnevnim novinama. Izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri će osmisliti i realizirati umjetničke programe koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 6 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum