Stota projekcija filma “Tusta” u pulskoj Areni

U pulskoj Areni, stota po redu projekcija filma o Puležanu Tusti, karizmatičnom frontmenu kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti u režiji Puležana Andreja Korovljeva, bit će održana u subotu, 5. rujna u 20.30 sati.

Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, projekcijama u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, kulturnim centrima i multipleksima u regiji, gostovanju na izvrsnim regionalnim festivalima dokumentarnog filma, nagradi publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji i nagradi za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta”, redatelja puležana Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, svoju stotu projekciju priprema za pulsku Arenu.

Na projekciji će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma kao i protagonisti filma. Ovom projekcijom film prelazi 11.000 gledatelja – što fanova grupe KUD Idijoti, što ljubitelja dokumentarnog filma, ali i tzv. „običnih gledatelja“. A ta ga brojka u svijetu filma u posljednjih desetak godina svrstava u jedan od najgledanijih dokumentarističkih uradaka u Hrvatskoj.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti – frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od tzv. malog čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove „Una storia Polesana“ – o pulskoj sirotinji, te „Godine hrđe“ – o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji. Trenutno je u fazi pripreme svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma čija je priča također vezana uz pulsko podneblje.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcu jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i Uljanikovci. Tusta je, naime, sve dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Film nakon ove projekcije i dalje gostuje na festivalima u zemlji i izvan nje.

Pulsku projekciju zajedno organiziraju Grad Pula, Pula Film Festival i produkcijska kuća Factum, a besplatne ulaznice dostupne su na info-pultu na Giardinima (od 22.8.2020.) i na prodajnom mjestu ispred Arene sve dane Pulskog filmskog festivala (29.8.2020. – 4.9.2020.), a na dan projekcije 5.9.2020. od 18:00-20:00 isključivo ispred Arene.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum