Sve je spremno za 13. BOOKtigu

Prvoga dana listopada, svečanom dodjelom Nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije, bit će otvorena 13. po redu BOOKtiga, porečki festival pročitanih knjiga kojemu se neizmjerno vesele svi zaljubljenici u knjigu i čitanje.

Roman „Ciganin, ali najljepši“ Kristiana Novaka dobitnik je ovogodišnje Nagrade BOOKtiga. Isti je roman, tiskan 2016., BOOKtigom nagrađen i prošle godine, a u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je t-portalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

„Ovo je jedinstvena nagrada. Dodjeljuje je žiri od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove… Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za Ciganina u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo!“ izjavio je u ožujku Kristian Novak. Pandemija virusa COVID-19 proljetos je prekinula sva događanja, pa je sada BOOKtiga, po prvi puta obukla svoje jesensko ruho.

U reprezentativnom prostoru Istarske sabornice, 1. listopada 2020. u 18 sati, dvostrukom dobitniku bit će dodijeljena Nagrada, pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Istoga dana u 10 sati otvara se i BOOKtižin, sajam rabljenih knjiga koje su Knjižnici donirali građani. Ove godine, sukladno epidemiološkim i vremenskim prilikama, knjige će se moći razgledati i kupiti na Trgu Marafor i u knjižnici, čime BOOKtiga poprima malo drugačiji format, ali ne gubi na kontinuitetu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum