Započela Međunarodna arhitektonska radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) – Future centers

Međunarodna arhitektonska radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) – Future centers koja se održava se u Balama od 12. do 19. rujna započela je s radom, a u popodnevnim satima službeno je predstavljena u prostoru starog kina u Balama te putem Zoom konferencije. Radionica u organizaciji Društva arhitekata Istre DAI-SAI i udruge Metamedij dio je Mi plus projekta (www.miplus.hr) koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri.

Prisutnima su se obratili Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij, Jasmina Bašić iz Društva arhitekata Istre kao organizatorica, Sandi Drandić ispred općine Bale te predsjednica DAI-SAI Breda Bizjak. Jurcan je na početku zahvalio svim prisutnima, od polaznika do mentora na dolsku i sudjelovanju na radionici. Sandi Drandić je također pozdravio okupljene polaznike i zaželio im dobar rad. On je napomenuo da se nada da će radovi biti dobri kako bi ih Općina Bale mogla uzeti u obzir u daljnjem radu na razvoju centra te da se raduje njihovoj konačnoj prezentaciji.

 Jasmina Bašić je prisutnima predstavila istraživanje “Kreativne fabrike – mapiranje javnih prostora u Istarskoj županiji” provedeno u sklopu projekta u kojem je analizirano četiri potencijalnih lokacija za taj centar u Istri– u Balama, Pazinu, Bujama i Buzetu. Ona je predstavile prednosti i mane tih prostora te je navela da se prostor starog kina u Balama pokazao kao najbolji ne samo zbog njegovih arhitektonskih karakteristika već i zbog kvalitetne komunikacije s općinom i njihov propulzivan i pozitivan pristup ovom projektu.

Jurcan je potom predstavio udrugu Metamedij i Mi+platformu. Metamedij djeluje u DC-u Rojc, a glavni projekti udruge su Festival Media Mediterranea, MMLab, portal Kulturistra i Mi+ platforma. Sama činjenica da udruga radi na razvoju Rojca kao društvenog centra te na njegovom planu upravljanja glavno je polazište za razvoj centra u Balama. Udruga je članica raznih mreža poput Clubturea te platforme Mi+ čija je i osnivačica. Radi se o inicijativi koja postoji već šest godina i koja pokušava utjecati na status nezavisne kulture te zagovara razvoj produkcijskog centra za suvremenu umjetnosti i nove medije koji je naveden kao potreba u Istarskoj kulturnoj strategiji.

Jurcan je govorio i o zadnjem sastanku s predstavnicima općine vezanom za taj prostor te o konkretizaciji potreba članica platforme i njenih korisnika. Zaključak je bio da se treba raditi na multifunkcionalnom prostoru u kojem bi bila moguća produkcija većih radova i njihova prezentacija. Prostor bi u svom većem djelu trebao biti otvoren i za druge potrebe (poput izvedbene umjetnosti i druge aktivnosti lokalne zajednice). U prostoru bi se trebao nalaziti i manji audio i video studio (zvučno izoliran i opremljen) te ured i manji prostor namijenjen za produkcijske potrebe polaznika rezidencijalnih programa. On je zaključio da se nada kako će centar biti međunarodno prepoznatljiv te da će uspjeti spojiti znanost, umjetnost i nove tehnologije.

Breda Bizjak je svima zaželjela uspješan rad te je govorila o mogućnost da se radovi –rezultati ove radionice predstave i na godišnjoj izložbi arhitetkat a koja će biti održana krajem godine u njihovim novim prostorima.

U sklopu radionica u nedjelju, 13. rujna s početkom u 18 sati bit će održano prvo javno predavanje u kojem će sudjelovati mentori radionice Matej Blenkuš i Antun Sevšek. Predavanje je moguće pratiti i online putem Zooma na sljedećoj poveznici:

https://us02web.zoom.us/j/89959175321?pwd=R1ZMbU9XVWpnTnJBWkwxdjhQVHcwZz09

Nakon predavanja mentora na programu su i gostujući predavači koji će održati javno predavanje u kinu u Balama: Nataša Nefat (ponedjeljak, 14. rujna), prezentacija Visualia Festivala (utorak, 15. rujna), Darko Pekica iz Šikuti Machine (srijeda, 16. rujna), Dragana Sapanjoš (četvrtak, 17. rujna) te Dean Skira (petak, 18. rujna). Sva predavanja počinju u 18 sati, a poveznice za Zoom meeting moći ćete pronaći na Facebook stranicama Mi+ platforme i udruge Metamedij. Završna prezentacija radova na programu je u subotu, 19. rujna također u 18 sati.

Radionica u organizaciji Društva arhitekata Istre DAI-SAI i udruge Metamedij dio je Mi plus projekta (www.miplus.hr) koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri. Upravo je ideja osnivanja ovakvog centra tema radionice na kojoj će se izrađivati i predlagati idejna rješenja prenamjene, odnosno smještaja produkcijskog, prezentacijskog i edukacijskog centra u prostor bivše kino dvorane u Balama. U rješavanju ovih zadanih suprotnosti, odnosno smještajem urbanog, globalnog i suvremenog programa u ruralni, lokalni i povijesni kontekst, leži potencijal za razvoj jedinstvenog kulturnog proizvoda u Hrvatskoj i Europi – međunarodnog referentnog centra za istraživanje, razvoj i primjenu suvremene umjetnosti i novih tehnologija.

Matej Blenkuš je dekan i izvanredni profesor na Fakultetu za arhitekturu ljubljanskog univerziteta, a istovremeno vodi arhitektonski studio Abiro u Ljubljani. Član je Društva arhitekata Ljubljane i Komore za arhitekturu i prostor Slovenije. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu za arhitekturu ljubljanskog univerziteta, a magistrirao na Helsinki Technical University, Aaalto Univerziteta. Za magistarski rad dobio je 1999. nagradu. Sudjelovao je na brojnim nacionalnim arhitektonskim natječajima na kojima je s koautorima primio više nagrada i priznanja: Plečnikovu (2016) i Fabianijevu nagradu za urbanistične dosege (2017) za Nordijski center Planica, Plečnikovo priznanje za Mestno knjižnico Grosuplje (2007) te studentsku Plečnikovu (1996) i Župančičevu nagradu grada Ljubljane za višenamjensku zgradu Šmartinka (2002). Za opsežan arhitektonski opus je s prof. Milošem Florijančičem 2015. dobio najvišu nagradu struke Platinasti svinčnik, a s ostalim djelima bio je nekoliko puta u nacionalnom izboru za europsku nagradu Mies van der Rohe.

Antun Sevšek je samostalni arhitekt i istraživač. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2006. radi u arhitektonskim uredima Studio UP i hpnj+ iz Zagreba. Sudjelovao je samostalno i u timovima na arhitektonskim natječajima i osvojio šest nagrada, od kojih dvije prve: za Park pomirenja u Vukovaru i za Vizualni identitet i novo rješenje postava muzeja Lipa pamti – Lipa, obje 2013. godine. Bio je dio kustoskog tima završne izložbe međunarodnog projekta Nedovršene Modernizacije iz 2012., dok je 2013. s Damirom Gamulinom i Marojem Mrduljašem radio na oblikovanju sadržaja, postavu izložbe i uređivanju knjige Prostori su-djelovanja o 20 godina prostornog planiranja Zadarske županije za što je 2016. dobio nagradu Neven Šegvić. Član je nevladine organizacije za istraživanja, edukaciju i aktivizam na polju arhitekture i urbanizma Platforma 9,81; i aktivan u zagrebačkoj udruzi Pravo na grad, odnosno u savezu udruga Operacija grad gdje se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata na gradskoj i nacionalnoj razini, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela.

Izvor

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum