13. BOOKtiga: Predstavljanje knjige “Prometejev sin” Jurice Pavičića

Predstavljanje knjige „Prometejev sin“ Jurice Pavičića bit će održano u subotu, 3. listopada u 18 sati u Istarskoj sabornici u sklopu 13. BOOKtige.

„Kroz ovogodišnju BOOKtigu, festival pročitanih knjiga, vodimo vas na brojna putovanja u različite svjetove, a likovi iz romana koje ste pročitali i koje ćete tek pročitati ruše sve granice i prepreke i postaju vaši suputnici. Upravo takav je i Gorki Šain. Pavičićev glavni lik vodi vas na Škoj i istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znači oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući. Gorki, nekadašnji policajac u svojim kasnim pedesetima, nekoliko dana pred Božić stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav… Ali Gorki ovaj put ne dolazi kako bi evocirao sretne dane. Dolazi poslom stručnjaka za imovinsko-pravne poslove, stručnjaka za istraživanje ljudske tuge i nevolje. Kao vrhunski profesionalac, on zna na koju kartu treba zaigrati kako bi ljudi prihvatili novac u zamjenu za djedovinu. No Gorkome Škoj nije bilo koje mjesto. U svemu tome prvo se mora suočiti s ljudima koje poznaje otkad je bio dijete, njihovim demonima, ali i sablastima iz vlastita života“, navode organizatori.

Jurica Pavičić, pisac i novinar, rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom „Ovce od gipsa“, po kojem je snimljen film Vinka Brešana „Svjedoci“, uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: „Nedjeljni prijatelj“, „Minuta 88“, „Kuća njene majke“, „Crvenkapica“, „Žena s drugog kata“, „Crvena voda“; zbirke priča „Patrola na cesti“ i „Brod u dvorištu“ te zbirka izabranih priča „Skupljač zmija“.

Po priči „Patrola na cesti“ snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Jurica Pavičić autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena „Knjiga o jugu“.

Roman „Crvena voda“ ušao je u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman u 2017. te je dobitnik nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum