3. Bijenale industrijske umjetnosti: Izložba „Rudnici kulture“ na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti

Izložba „Rudnici kulture“ kao dio popratnog programa 3. Bijenala industrijske umjetnosti – Ravno u sunce bit će otvorena u utorak 27. listopada, u 13 sati na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na drugom katu, ispred dekanata, predstavit će se radovi umjetnika: Helidona Gjergjia, Irene Lagator Pejović, Daria Šolmana, umjetničkog kolektiva Autopsia i Laibacha, Vladimira Kneževića i Nikole Pijanmanova.

Rudnici kulture je suradnička platforma na području zaštite i revitalizacije rudarske baštine u državama s područja nekadašnje Jugoslavije, te od 2017. u jugoistočnoj Europi. Do sada je obavljeno istraživanje te je prikupljena i digitalizirana velika količina rudarske građe, objavljene su dvije monografije, dokumentarni video te vodič kroz rudarsku baštinu područja nekadašnje Jugoslavije. Realizirano je pet izložbenih turneja s 18 izložbi i s radovima deset suvremenih umjetnika iz regije. Putem zagovaračkih, promidžbenih i kulturno-umjetničkih aktivnosti, radionica i tribina te web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio više desetaka tisuća građana u regiji.

Putujuća izložba „Rudnici kulture – Od industrijske do umjetničke revolucije“ pokrenuta je 2014. kada je realizirano ukupno osam izložbi (Nova galerija DDT – Trbovlje, Stavba opuščene rudniške strojnice “INZAGHI”, Idrija/SI; Kulturno-obrazovni centar Boljevac, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac/RS; Centar za kulturu “Nenad Rakočević” Mojkovac/ME; “Radnički dom” Rudnika mrkog uglja Banovići, Muzej Kozare, Prijedor/BA), nastavljena je 2015. godine turnejom po Srbiji (Remont Galerija, Beograd i Otvoreni prostor, Majdanpek) i Makedoniji (Muzej grada Strumice i bivši rudnik). Godine 2016. održana je izložba u Centru za kulturu Mojkovac (Crna Gora) te na Kosovu (Priština, Prizren i Trepča). Godine 2017. tijekom izložbene turneje po Albaniji (Tirana, Bulqiza) u program izložbe je po prvi put uključena i instalacija SUBPOLIS, Metal Gurua. Godine 2018. instalacija je postavljena u rumunjskom rudniku soli Salina Turda, a izložba „Rudnici kulture“ u Školi primjenjenih umjetnosti u Cluju. Prošle je godine izložba postavljena u Narodnoj biblioteci Bor, a u narednoj godini gostovat će u Grčkoj na otoku Leros.

Cilj projekta je osvještavanje lokalnih zajednica u svrhu (re)valorizacije rudarsko-industrijske baštine, kao i njene prenamjene u kulturne i turističke svrhe. Stoga ovu putujuću izložbu čine umjetnici upravo iz navedenih regija, a sa svakim novim gostovanjem pridružuje joj se novi izlagač, koji dolazi iz ciljanog lokaliteta.

Projekt “Rudnici kulture” u 2020. godini sufinanciraju Zaklada Kultura nova i Istarska županija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum