3. Bijenale industrijske umjetnosti: Metal Guru predstavlja nove radove

„UC XXI – Oltar“ na pulskom Forumu i premijeru videa „Cold Black“ na HRT3

• U šest kvarnersko-istarskih gradova: Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu 10. listopada otvoren je 3. Bijenale industrijske umjetnosti – Ravno u Sunce na kojem su predstavljeni radovi sedamdesetak međunarodnih i domaćih umjetnika i umjetnica pod kustoskim palicama Branke Benčić, Geralda Matta i Christiana Oxeniusa.

U sklopu bogatog programa otvorenja koje je obuhvatilo 16 izložbi i nekoliko performansa, predstavljen je i novi rad Metal Gurua, umjetničke frakcije Labin Art Expressa XXI kojoj pripadaju Massimo Savić, Dean Zahtila i Damir Stojnić, „UC XXI – Oltar“. Rad čini 4 metra visoka metalna konstrukcija s dva ukrštena rudarska čekića koju je Metal Guru koristio kao scenografiju performansa „Spomenik heroju 21. stoljeća“. Konstrukcija je postavljena na pulskom Forumu gdje će i ostati do kraja Bijenala, 21. studenog.

Autori pozivaju sve prolaznike, građane i građanke Pule, da participiraju u samom radu na način da ostave napismeno svoje ideje i viđenja boljeg svijeta, ili ostave simboličke predmete, poklone koji bi funkcionirali kao zavjetni dar za Podzemni grad XXI u utrobi Istre. Podzemni grad XXI je višegodišnji projekt Labin Art Expressa, koji se djelomično obrađuje u drugom dijelu rada „UC XXI – Oltar“, „Mobilnoj Muzejskoj Mašini (MMM)“ smještenoj u labinskom DKC Lamparna. „MMM“ pruža uvid u povijest, sadašnjost i budućnost ishodišta projekta: crnu gradsku rupu koja se nekad zvala rudnik, a temelji se na digitalnoj bazi podataka o rudarstvu i industriji Istre koju L.A.E. XXI kontinuirano gradi i razvija više od deset godina. Radi se o prijenosnoj storytelling mašini koja putem zvuka, filmskih i video zapisa te fotografija i tekstova priča priču o rudarskom Labinu i Labinštini, povijesti i sadašnjosti, ali i budućnosti (projekt Podzemni grad XXI).

Metal Guru će premijerno predstaviti i svoj novi rad, 15-minutnu video trilogiju „Cold Black“, koja će se emitirati u srijedu 21. listopada u 21.45 sati na HRT3. Radi se o video materijalu nastalom tijekom snimanja kratkog eksperimentalnog filma „Začeće“ (Xena Županić & Dean Zahtila, L.A.E. XXI, 2006) koji je postao vizualna pratnja glazbenom albumu Metal Gurua „Cold Black“, snimljenom 2004. i 2005. godine. Album će, premda dovršen prije petnaestak godina, biti izdan ove godine isključivo on-line kanalima putem nekoliko glazbenih portala. Sam album, „Cold Black“, nastao je na temeljima glazbe rađene za za performans Labin Art Expressa „Balkan ni na nebu ni na zemlji“, izveden u rujnu 2003. u bečkom Tanzquartieru u sklopu izložbe „Blood & Honey – Future is at the Balkans“ kustosa Haralda Szeemanna.

3. Bijenale industrijske umjetnosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i u sklopu projekta INSPIRACIJA kojeg sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020. Umjetničke rezidencije 3. Bijenala industrijske umjetnosti provode se u sklopu projekta DKC Lamparna kog je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum