Desk Kreativne Europe: online događanje „Razvoj publike u kulturi“

U okviru završne kampanje Imagined.Created.Shared, Desk Kreativne Europe u seriji online događanja organizira drugo događanje na temu „Razvoj publike u kulturi“ koje će se održati u srijedu, 28. listopada, s početkom u 11 sati. Prijave se primaju do ponedjeljka, 26. listopada.

U okviru programa Kreativna Europa (2014-2020) razvoj publike je bio jedan od prioriteta koji je omogućavao europskim umjetnicima i kulturnim operatorima produbljivanje odnosa s postojećom publikom, proširenje i povećanje publike. Cilj ovog prioriteta je bio omogućiti da dijela europskih umjetnika dođu do što većeg broja ljudi diljem Europe te da se proširi pristup kulturnim djelima s posebnim naglaskom na djecu, mlade, osobe s invaliditetom i nedovoljno zastupljene skupine, uključujući izbjeglice.

Razvoj publike podrazumijeva i strateški i dinamičan proces kojim se unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici. Razvoj publike podrazumijeva rad SA publikom, umjesto da se radi nešto ZA publiku. Ključno je izravno uključiti ljude i zajednicu u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture. Projekti koji su u fokus stavili prioritet razvoja publike, ostvarili su aktivnosti koje su bile usmjerene na rad na terenu ili na razvoj strategije. Podnositelji zahtjeva trebali su istražiti i mapirati svoje trenutne publike i koje ciljne skupine žele doseći.

Kroz projekte koji su podržani kroz program Kreativne Europe- potprogram Kultura s prioritetom koji tretira razvoj publike sastavni dio projekta obuhvaćao je neki od sljedećih pristupa:

– uključivanje publike u programiranje, produkciju, participativnu umjetnost, fizički dijalog, interakciju putem društvenih mreža, volontiranje

– kreativno partnerstvo s drugim sektorima (zdravstvo, obrazovanje, poduzetništvo itd.)

– razvoj strategije razvoja publike

– obučavanje članova osoblja za realizaciju zadataka vezanih uz razvoj publike

– praćenje napretka i uspjeha u aktivnostima razvoja publike, između ostalog prikupljanjem i uspoređivanjem povratnih informacija publike

– organizacija rezidencija ili programa razmjene za umjetnike i kulturne djelatnike koji kroz svoje aktivnosti nastoje komunicirati s lokalnom zajednicom.

Ovo online događanje pružit će pogled u europske politike razvoja publike, na koje načine je prioritet tretiran u projektima Kreativne Europe kroz primjere prakse, te uvid u nacionalne mehanizme koji su usmjereni na razvoj publike.

Za sudjelovanje u događanju potrebno je do 26. listopada 2020. godine ispuniti prijavni obrazac, a nakon prijave na e-mail sudionika stići će obavijest o potvrdi i uputa za online sudjelovanje.

Program:

11:00  Uvod / Pozdrav

11:15 Razvoj publike u europskim politikama (hrv.)

11:35 Primjeri dobre prakse u Kreativnoj Europi (hrv.)

Audience segmentation System in European Theatres

(Narodno učilište Dubrava)

CORNERS – Turning Europe inside out

(POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade)

12:15 Razvoj publike u Hrvatskoj (hrv.) – pogled i analiza

12:30 Kraj

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum