26. PUF: Grgić, Sinožić i Indoš

26. PUF – međunarodni kazališni festival nastavio je s programom u nedjelju, 22. studenog u Titovom parku gdje je Antonio Grgić održao participativni glazbeni performans naziva „Spomenici sviraju“. Ovim je performansom Grgić pretvorio spomenike u glazbeni instrument koji se svira udaraljkama. Naime, spomenici su često izrađeni od bronce s praznom unutrašnjošću pa se lupanjem po njima proizvodi kvalitetan zvuk.

Prazninu skulpture iskoristio je i Majo Sinožić koji je, nakon što ju je postavio u četvrtak na bočnom igralištu Rojca, u nedjelju i spalio. Tijekom izgaranja, skulptura naziva „Araizmi“ otkrila je koje to –izme sadrži u sebi. Znak za američki dolar, svastika i petokraka trebali su izgorjeti zajedno sa skulpturom koja ih je sadržavala, no zbog tvrdoće materijala to se nije u potpunosti dogodilo. Izgorjela je samo petokraka koja se nalazila iznad plamtećeg srca dok su simboli kapitalizma i nacizma ostali čitavi. Taj neplanirani ishod mnoge je u publici natjerao na povlačenje paralele sa stvarnošću i ustvrditi da se tih dva –izama ne možemo tako lako riješiti.

Nakon spaljivanja skulpture publika se preselila u unutarnje dvorište Rojca gdje je na programu bila predstava predstavu „Doktor Faustus br. 14 – šahtofonija za dvije lude lutke“ u produkciji DB Indoš – kuće ekstremnog muzičkog kazališta. Radi se o drugom dramsko-kliničkom naslovu iz opusa kazališta lutaka za odrasle autorice Dunje Robić.

„Radeći s rukopisima, slikama i ostavštinom iz obiteljskog arhiva umjetničke i antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, članice Habunekove Družine mladih, kliničke psihologinje i pedagoginje, uz pojmove medijacije i odjeke Gertrude Stein, Jean-Luca Nancyja i druge neimenovane i preimenovane glasove – stvaramo jednu od četiri situacije kojima suprotstavljamo naš apokaliptički reflektofonski instrumentarij za izmještanje govora shizo-fragmentaciji svijeta izvan riječi“, pišu autori DB Indoš i Tanja Vrvilo u opisu predstave.

Izvođački tim čine Hrvojka Begović, Vilim Matula, DB Indoš, Tanja Vrvilo i Dina Puhovski. Glazbenici su Dina Puhovski (glas), Damir Prica Kafka (saksofon, klavijature), Franjo Glušac (gitara, efekti) i Bruno Vorberger (perkuseije, bubnjevi).

Ovogodišnji PUF završava u utorak, 24. studenog s dva programa. Projekciju i mapping „Mi smo s vama“ Maje Sinožića i Marka Zdravkovića-Kunca bit će moguće razgledati na fasadi ljekarne „Centar“ od 18 do 22 sata, dok je u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula na programu plesna predstava „Rob3rta“ Roberte Milevoj. Ulaz na posljednje događanje je brojčano ograničeno i potrebno se prijaviti na mail puf.sakud@gmail.com.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum