Počinju 20. Dani arhitekture u Istri

Manifestacija koju Društvo arhitekata Istre kontinuirano organizira od 2000. godine ove jeseni bilježi jubilarni dvadeseti rođendan, a održat će se prvi put na novoj adresi, Smareglina 1, u Puli.

Dani arhitekture u Istri 2020 započinju u petak, 6. 11. u 19 sati, u Galeriji ECPD-a, Europskom centru za mir i razvoj UN-a, otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, a nastavljaju se u četvrtak, 12. 11. u 19 sati, u novom prostoru Društva arhitekata Istre otvorenjem Godišnje izložbe projekata i realizacija članova DAI –  SAI-a i gostiju te izložbama Sekcije Djeca i arhitektura (DiA DAI – SAI), The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) i Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle (BVAW). U petak 13.11. i 20.11. u 18 do 20 sati slijede predavanja, a u subotu 21.11. u 11 sati vođena šetnja gradilištem Malog rimskog kazališta i okoliša Arheološkog muzeja s Emilom Jurcanom.

Pokrovitelji Dana arhitekture u Istri 2020 su  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini moći će se razgledati svakim danom od 17 do 20 sati, a u Pulu stiže nakon premijernog otvorenja i dodjele nagrada u Splitu, u ožujku 2020., repriza u Šibeniku, Zadru, Zagrebu i u Rijeci.

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada Viktor Kovačić, u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata. Izloženo je ukupno 107 autorskih radova, koje je stručni žiri nominirao za nagrade po kategorijama. Radove je ocjenjivao stručni žiri koji su činili Tadej Glažar i Helena Paver Njirić te članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e: Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek.

Nagrade za najbolja ostvarenja u 2019. godini:

― Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu

― Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je Saši Begoviću, Marku Dabroviću, Tatjani Grozdanić Begović, Silviju Novaku i Pauli Kukuljici – 3LHD za URANIU u Zagrebu.

― Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za 4 kuće za 4 brata u Zadru.

― Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2019. godinu dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću za Bijeli loft u Zagrebu.

― Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za radijsku emisiju Stvarnost prostora.

Među predstavljenim projektima nalaze se i ostvarenja na području Istre od kojih izdvajamo hotel Grand Park u Rovinju arhitektonskog studija 3LHD te hotel i vinski podrum Roxanich u Motovunu autora Idisa Turata, oba nominirana za Nagradu Viktor Kovačić.

Izložba je organizirana u partnerstvu s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA).

Na godišnjoj izložbi projekata i realizacija članova DAI – SAI-a i gostiju izlažu Breda Bizjak (BB arhitekti) / Vjekoslav Gašparović (Zadruga Praksa) / Berislav Iskra (AAI Iskra) / Emil Jurcan i Aleksandar Ćelović (Zadruga Praksa) / Valentina Kaić i Alin Koroman (Studio Kaić arhitekti) / Dino Krizmanić i Leonid Zuban (Molozero) / Eligio Legović / Dean Skira (Skira) / Helena Sterpin (Zadruga Praksa).

Sekcija Djeca i arhitektura prezentirat će radionice održane tijekom 2020. godine.

Izložba Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma obuhvaća fotografije s ovogodišnje radionice Škole izdavaštva: pedagogije brižnosti / Publishing School: Pedagogies of Care koju je u Rijeci od 25. do 28. u okviru platforme Future architecture organiziralo Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI).

U sklopu izložbe Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW izložit će se rezultati međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u rujnu ove godine u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI – SAI) i udruge Metamedij u prostoru bivšeg kina u Balama.

Predavanja će se održati 13. i 20. 11. u Smareglinoj 1, u Puli. Jasmina Bašić predstavit će rezultate Međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u Balama. Radionica vođena pod mentorstvom Mateja Blenkuša (Ljubljana) i Antuna Sevšeka (Zagreb) bila je namijenjena studentima arhitekture i mladim arhitektima i dio je projekta Mi plus koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri.

Ana Dana Beroš održat će predavanje Medijsko širenje arhitektonskog i prostornog znanja: izdavaštvo kao istraživački alat i pedagoška praksa.

markomihaljevic.com

U okviru paneuropske platforme Future Architecture i programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI –  SAI) u Rijeci se od 25. do 28. kolovoza održao program The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) koji je obuhvatio online izložbu u nastajanju, dostupnu na mrežnoj stranici publishingacts.eu, i simpozijsku radionicu. Udružujući niz lokalnih i međunarodnih arhitekata/ica, umjetnika/ca i interdisciplinarnih kolektiva s područja prostornih i urbanih praksi, kroz ovaj program istraživali su se mogući načini učenja i proizvodnje znanja korištenjem emancipatornih praksi skrbi. Naglasak je stavljen na kolektivni angažman, eksperimentalno istraživanje i razmjenu znanja izvan službenih institucija, a pritom je izdavaštvo shvaćeno kao alat u istraživačkom, analitičkom i kritičkom procesu. Program je kao dio platforme Future Architecture sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nina i Matevž Granda kroz presjek radova zadnjih nekoliko godina progovorit će o baštini, crvenoj niti njihovih projekata i publicističkih radova.

Emil Jurcan (Zadruga Praksa) od 2013. godine sudjeluje u kompleksnom procesu istraživanja i projektiranja samog kazališta, kao i okoliša zgrade postojećeg Arheološkog muzeja u Istri, prilikom kojega se dizajn budućeg rješenja isprepletao s novim arheološkim otkrićima i modificirao kako bi obuhvatio i povezao u cjelinu zatečene povijesne slojeve: rimske arheologije, mletačke utvrde, austrijskih građevina, vojnih tunela, kao i projekata koji se paralelno izvode na istom području, poput revitalizacije podzemnih tunela, šetališta i novog uspona na Kaštel, rekonstrukcije Arheološkog muzeja, rasvjete cjelokupne zone, itd.

Pod njegovim će se vodstvom 21. 11. u 11 sati, od Dvojnih vrata krenuti u obilazak gradilišta Malog rimskog kazališta i Arheološkog muzeja. Obilazak će trajati približno jedan sat. Preporučuje se sportska obuća.

Za posjetitelje je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru galerije i održavanje razmaka od dva metra od ostalih posjetitelja. Obavezno je nošenje maske i na otvorenom prostoru pred galerijom ukoliko nije moguće održavati preporučeni razmak od 1,5 metra te

pridržavanje ostalih općih preporuka (dezinfekcija ruku, izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta…). Posjetitelji će se evidentirati na ulazu u galerijski prostor te će im se mjeriti temperatura. U galerijama će biti ograničen broj posjetitelja.

Priredila P. A.

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum