Dvije predstave suvremenog cirkusa online

Obzirom na lošu epidemiološku situaciju i nemogućnost izvedbe uživo pred publikom, udruga Čarobnjakov šešir ovog vikenda organizira besplatno online prikazivanje dviju snimki predstava suvremenog cirkusa. U petak, u 21 sat na rasporedu je “Dijete od pijeska” Anje Ostojić iz Splita u produkciji ROOM 100. U subotu, u 20 sati bit će prikazana predstavu “Nula” beogradske kompanije Cirkusfera. Predstave će se prikazivati na Facebook stranici udruge Čarobnjakov šešir te u boljoj HD kvaliteti na Youtube kanalu udruge.

“Dijete od pijeska” je glumačko-fizička predstava Anje Ostojić nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala koje promatramo kroz svevremenske teme ljudskih prava i prava žena.

“Dijete od pijeska” autorski je projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Osnovni motiv predstave je sloboda i put koji mora proći jedna žena u islamskoj kulturi da bi bila slobodna. Koristeći glumačke tehnike i kombinirajući ih sa cirkuskim tehnikama – akrobatska tkanina, kontorcionizam – Anja Ostojić prikazuje unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe i odgonetnuti tko je on/ona zapravo?

U opisu predstave “Nula” beogradske kompanije Cirkusfera piše:

„Ponekad sasvim spontano, ponekad planirano, kolektivno ili individualno – uvijek sa željom i velikim očekivanjima hodamo kroz polja djeteline. Dajemo sve što imamo za predah, za nadu, za simboliku, za identitet, za umjetnost i umijeće. Za rijetke granice slobode, za slobodu bez granice.

„Kretanjem između poznatog i neizvjesnog, umjetnici se na sceni igraju s uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. U trenutku kada je distanca poželjna, a zagrljaj postao stran, izvođači fizički kontakt koriste kao neophodni oslonac. Građa ovog rada u nastajanju, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentiranja s predmetima, zvukom i pokretom.“

Cirkusfera je osnovana 2009. godine, kao organizacija za razvoj suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti. Njihove predstave i performansi su rezultat upletenih umjetničkih lanaca, gdje stapaju cirkuske discipline, pokret i muziku u kontekst neformalnog kazališta, izbjegavajući linearno pripovijedanje i neposredno razumijevanje. Cirkusfera je posvećena razvoju alternativne umjetničke scene istražujući takozvane cirkuske tradicije kroz avanturistički stil umjetničkog izražavanja i eksperimentiranja s jezicima scenskih umjetnosti.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum