Izložba „A tenebris amnis“ Anje Kuzmić u galeriji Poola

Izložba Anje Kuzmić  naziva „A tenebris amnis“ bit će otvorena u subotu 12. prosinca u 19 sati u pulskoj galeriji Poola.

„Galerija Poola od samog početka djelovanja, u svom izložbenom programu, jedan termin ustupa mladim, talentiranim i još ne (dovoljno) afirmiranim hrvatskim autorima, u nadi da će im iskustvo prve “samostalke” biti dragocjeno i inicijacija u “art world” i sve ono što s njime dolazi. Izložba Puležanke Anje Kuzmić jedna je od njih. ”A tenebris amnis”, u prijevodu “Iz mračnog potoka” kompilacija je crteža, akvarela i ulja nastalih u ovoj, neobičnoj, 2020. godini, koju možda slikovito najbolje opisuje i sam naslov ove izložbe. Ova godina donijela nam je pretumbavanja starih pozicija i repozicioniranja ili tzv. ”novu normalnost” koju nitko nije mogao niti sanjati. Osim, možda nekih sanjara poput Anje.

„Anjine radove, kako i sama autorica piše, povezuje gotska (ghotic) estetika, koja je prisutna posljednjih desetljeća kao globalna ideološka struja na svjetskoj subkulturnoj sceni, prožimajući neke društvene pojavnosti poput medija, mode, muzike, vizualnih umjetnosti… Karakterizira ju prijezir prema uobičajenim i ustaljenim društvenim normama i pravilima. Gotska estetika favorizira tamu, koja je sastavni dio života, a pripadnici tog svjetonazora vide ljepotu u stvarima koje su čudne i zastrašujuće “običnim” ljudima (lubanje, šišmiši, tamna odjeća, trnje, krv .. ). Goth je način osjećaja i bivanja, razumijevanje da život nije onakav kakav nam se obično predstavlja – kao sunce i svjetlost, i da je parola “ne brini, budi sretan!” floskula. Anjinu poveznicu s gotskim senzibilitetom možemo posebno vidjeti u akvarelu naslovljenom „Bygone“, koja prikazuje ženu iz viktorijanskog doba kako pleše s duhom ili na ulju „His pale books“ , portretu bradatog gospodina prekrivenog noćnim leptirima.

No najbitnija karakteristika Anjinog likovnog jezika svakako je nevjerojatno vladanje slikarskim zanatom. Njezina slikarska domišljatost i umješnost možda je najvidljivija na slici pod nazivom ”I swear on my own grave”, koja prikazuje mladića u kožnoj jakni. Portret je modeliran u maniri vrhunskih majstora portreta i zapravo je vrlo neobično da osoba koja je na drugoj godini slikarskog studija barata takvom vještinom i umijećem kakvim se ne bi postidjeli ni puno stariji kolege“, piše Bojan Šumonja u katalogu izložbe.

Anja Kuzmić rođena je u Puli 2000 godine. U osnovnoj školi osvaja prvo mjesto na natječaju “Moja prva knjiga” udruge Kalibra. Prvu gimnaziju Zagreb upisuje 2015. godine  te za vrijeme školovanja u prostoru škole priređuje tri samostalne izložbe. Tri godine zaredom, od 2017.-te do 2019.-te njezini radovi ulaze u finale natjecanja Art Renewal Center-a u New Jerseyu u kategoriji Da Vinci Initiative. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja upisuje se na Camberwell College of Arts (University of the Arts London), smjer BA Painting u Londonu gdje je trenutno na drugoj godini studija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum