RECENZIJA – Elif Shafak: „10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu“ (HENA COM, 2019.)

10 minuta i 38 sekundi radio je mozak Leile Tekile, nakon što je ubijena i bačena u kontejner za smeće. Naime, znanstvenici su dokazali da nakon fizičke smrti i prestanka rada srca, mozak može raditi još nekoliko minuta što se dogodilo glavnoj junakinji romana kojeg potpisuje Elif Shafak – nagrađivana britansko-turska spisateljica i najčitanija autorica u Turskoj. Tijekom tih malo više od 10 minuta, Leila se prisjeća dijelova svog tragično zaustavljenog života, a svako sjećanje povezano je s određenim mirisom i osjetom.

U prvoj se minuti vraća na sam dan svog rođenja, na osjet soli na koži i njezin okus u ustima jer je Leila, tek rođena beba, odbijala zaplakati pa ju je babica, nakon raznih pokušaja, stavila u lavor i pokrila kuhinjskom soli. Leila je konačno zaplakala i svi su odahnuli. Kako su minute prolazile, a mozak se i dalje borio, Leila se prisjeća usamljenog djetinjstva u gradiću Van, kompleksnih odnosa unutar obitelji i brata Tarkana, rođenog s Down sindromom. Imala je sedam godina kad se rodio, a ta je uspomena popraćen okusom i mirisom pikantnog gulaša od kozletine – kumina, komorača, klinčića, luka, krumpira, masti iz repa i kozjeg mesa.

Tu su potom i traumatična sjećanja poput onog na strica koji ju je seksualno zlostavljao, sjećanje popraćeno mirisom i okusom lubenice, kao i miris sumporne kiseline kojom ju je polio sredovječan, nasilan klijent, ostavivši joj trajan ožiljak na leđima. Leila evocira uspomene, od najranije dobi, preko mladosti i odrasle dobi pa sve do posljednjeg izdaha prije nego li zauvijek napusti ovaj svijet. Mnoge su bile godinama potisnute i bilo bi bolje da su tako i ostale jer su bolne i tužne. Cijela je priča zasigurno prožeta osjećajem tuge koja će vas pratiti kako se radnja odvija, ali istodobno riječ je o knjizi koja daje nadu, vjeru u ljude, u prijateljstvo, u ljubav.

Upravo je prijateljstvo ono najsnažnije u knjizi te uistinu potvrđuje da su prijatelji obitelj koju sami odabiremo, a da odnos s istinskim prijateljima može itekako biti snažniji od onog s osobama u krvnom srodstvu. Leila je vjerovala kako čovjek u životu ne bi trebao očekivati više od pet prijatelja, već je jedan pravi bio velika sreća, a ona ih je imala čak pet. Sinan Sabotaža, Nalan Nostalgija, Jameelah, Zaynab 122 i Hollywood Humeyra bili su njezina obitelj. Oni su baš poput nje drukčiji, autsajderi, osobe koje se ne uklapaju i svojim stilom života iskaču iz okvira patrijarhalnog društva. I oni su, baš kao i ona, došli u Istanbul tražeći utočište, bježeći od nečega ili nekoga.

Kroz knjigu se tako isprepliću njihove potresne sudbine, kao što se isprepliću dva svijeta, onaj tradicionalan s onim modernim, i dva naličja Istanbula. Djelom mračnog svijeta je Groblje samotnika, u Kilyosu, gdje završavaju izopćenici – prostitutke, transvestiti, psihički bolesnici, narkomani, beskućnici… – nepoželjne osobe poput Leile i njezinih prijatelja. Većina njih nema ni najjednostavnije nadgrobne spomenike. Ni ime, ni datum rođenja. Samo grubo istesanu drvenu ploču s brojem, a ponekad čak ni to, samo hrđavu limenu pločicu. Posebno potresna je napomena spisateljice u kojoj navodi da je Groblje samotnika stvarno mjesto, kao što su stvarne i mnoge druge stvari u knjizi što daje dodatnu snagu ovome romanu, koji nesumnjivo ostavlja snažan utisak.

Tekst Lorna ZIMOLO

Leave a Reply


5 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum